Mallet Finger

Wat is een mallet finger

Een mallet finger is een vinger  met een afscheuring van de strekpees van het laatste vingerkootje. Het topje kan dan niet meer actief gestrekt kan worden. In sommige gevallen breekt er zelfs een stukje bot af. Dit kan gebeuren doordat er met een gestrekte vinger ergens tegenaan wordt gestoten bij sport of bijvoorbeeld bij het opmaken van een bed.

Behandeling

Er wordt een spalk om de vinger geplaatst waarbij het laatste kootje zoveel mogelijk in overstrekking staat. In deze stand krijgt het peesje wat kapot is gegaan de kans om weer aan elkaar te groeien. Het is erg belangrijk dat u de spalk niet zelf af doet. De kans is namelijk groot dat de pees scheurt of verlengd wordt en de spalkperiode opnieuw begint. De totale herstelperiode bedraagt minimaal 12 weken.

!Let op: u mag geen sieraden dragen aan uw hand en pols.

Periode 1: (week 1-6)

De handtherapeut meet de juiste spalk aan en er worden afspraken gemaakt over het schoonmaken van de vinger en de spalk. Het is belangrijk om de overige gewrichten zo veel mogelijk soepel te houden. De therapeut geeft u daarvoor oefeningen mee.

Periode 2: (week 6-8)

De therapeut zal beoordelen of de pees intact is en start voorzichtig samen met u het oefenen. Is de pees nog niet voldoende geheeld (de vinger zakt vanzelf weer naar beneden), dan wordt de spalkperiode verlengd.

Periode 3: (week 8-10)

De spalk zal overdag langzaam worden afgebouwd. De therapeut spreekt dit met u af, gaat dit namelijk te snel dan zal de pees kunnen scheuren of in een verlengde stand genezen.

Periode 4: (vanaf week 10)

Schoonmaken van de spalk:

De therapeut zal u voordoen hoe u de spalk en de vinger het beste kan schoonmaken. Het is onmogelijk om dit alleen uit te voeren.

Complicatie:

Het kan voorkomen dat tijdens de oefenperiode het topje toch weer gaat hangen. In overleg met de arts en/of therapeut zal dan het verder behandelplan worden besproken. Vaak wordt er in de eerste instantie besloten om de spalk weer continue te gaan dragen gedurende 4-6 weken. Mocht deze poging niet succesvol zijn dan kan de arts besluiten om, in overleg met u, voor een operatie te kiezen. De strekpees kan dan vastgehecht worden of het topje kan vastgezet worden. Na de eerstgenoemde ingreep volgt ook weer een periode van revalidatie zoals beschreven vanaf periode 1. De arts kan u verder inlichten over de voor- en nadelen van deze operaties.

Vragen

Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met uw (hand)fysiotherapeut of met uw (huis)arts.


Bovenstaande informatie is geschreven samen met artsen en (gespecialiseerd) verpleegkundigen van de genoemde afdeling(en). De afdeling communicatie & patiëntenvoorlichting verzorgt de eindredactie van deze folder.

Heeft u vragen en/of opmerkingen over deze folder? Belt u dan met de genoemde afdeling(en) of stuur een e-mail naar PatiëntService, psb@bernhoven.nl.

Bernhoven

Nistelrodeseweg 10
5406 PT UDEN

Postbus 707
5400 AS UDEN

T: 0413 - 40 40 40
E: communicatie@bernhoven.nl
I: www.bernhoven.nl

Geef uw mening over Bernhoven op ZorgkaartNederland

Ga naar
www.zorgkaartnederland.nl

 

Code: Datum gewijzigd: donderdag 11 juni 2015