Skip to Content

Behandeling tandletsel

Je hebt een letsel aan je tand opgelopen door een ongeval. Je tand is losgeraakt of er is een stukje afgebroken. Afhankelijk van het soort letsel bepaalt de mond-, kaak- en aangezichtschirurg welke behandeling het beste voor je is. Misschien moet je tand gespalkt worden, of er is een stukje tand afgebroken en dat moet worden gerepareerd. In deze folder leggen we uit wat je kunt verwachten.

Spalken van een losgeraakte tand

Met een spalk houd je een losgeraakte tand op de juiste plaats zodat de tand weer kan aangroeien. Dit duurt enkele weken. Is de tand helemaal uit je kaak gevallen, dan krijg je uit voorzorg een tetanusinjectie en soms ook antibioticum.

De spalk is een draadje van metaal. Je krijgt een plaatselijke verdoving waarna de MKA-chirurg de spalk plaatst. Je krijgt pijnstillers mee naar huis. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Om de pijn tegen te gaan neem je al pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt.

Verzorgen van de tandspalk

De eerste paar weken moet je nog geen te hard voedsel gebruiken. Ook geen kauwgom. De tand moet weer vastgroeien.

Het is belangrijk de spalk goed schoon te houden. Dat doe je door te spoelen met een desinfecterend mondspoelmiddel. Daarvoor krijg je een recept. Spoel daarmee na iedere maaltijd je mond. 

Controle

Je komt, afhankelijk van hoe lang je de spalk draagt, een paar keer terug voor controle.

Mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor een gezond gebit, zeker bij tandletsel. Heb je ondanks de tips in deze folder nog vragen over de mondhygiëne, maak dan een afspraak met de mondhygiënist. Deze helpt je gebit schoon te houden en kan je goede adviezen geven.

Wanneer neem je contact op?

Als de zwelling of pijn na 2 tot 4 dagen niet afneemt maar erger wordt, is het verstandig te bellen naar de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Ook als je vragen hebt of je bent ergens niet gerust over, kun je contact opnemen.
De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0413 - 40 19 26. Route 150.
Alleen in spoedgevallen buiten kantooruren, bel je naar de receptie van Bernhoven op telefoonnummer: 0413 - 40 40 40

Belangrijk

Het kan zijn dat de schade aan je tand het gevolg is van een ongeval of een andere gebeurtenis waarvoor iemand anders aansprakelijk is. In dat geval doe je er goed aan de ander schriftelijk aansprakelijk te stellen voor de schade die je lijdt en die je mogelijk in de toekomst nog zult lijden. Vraag de ander of hij zijn verzekeringsmaatschappij op de hoogte wil stellen. Ook je eigen ziektekostenverzekeraar wil meestal weten wie de veroorzaker van de schade is. 

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze folder, bel dan tijdens kantooruren de polikliniek MKA: 0413 -  40 19 26.