Skip to Content

Femoralis katheter

Bij hemodialyse worden, met behulp van een kunstnier, afvalstoffen en overtollig vocht verwijderd uit het bloed. Om voldoende bloed naar de kunstnier te leiden is een toegang tot de bloedbaan nodig. Dit kan zijn: een shunt of een katheter in een groot bloedvat.

Wat is een centraal veneuze lijn (cvl)?

Een katheter in een groot bloedvat wordt een centraal veneuze lijn (cvl) genoemd. De katheter kan in de hals of in de lies zitten, is gemaakt van kunststof en gaat 15 tot 20 cm de betreffende ader in. Een centraal veneuze katheter kan getunneld of ongetunneld zijn.

Wat is een femoralis katheter

Een femoralis katheter is een soort centraal veneuze katheter. Dat wil zeggen dat het uiteinde van de katheter in een groot bloedvat in uw lies ligt, de vena femoralis. De katheter is een ongeveer 25 centimeter lang hol plastic slangetje, in dit slangetje zitten polen/lumen.

Wat u ziet is dat de katheter uit uw lichaam komt en zich splitst in twee slangetjes die op uw bovenbeen hangen. Elke pool/lumen heeft een klemmetje en een dopje. Dit is om alles goed af te sluiten: er kan geen bloed uit en er kunnen geen bacteriƫn in.

femoralis katheter

Hoe gaat het inbrengen van de katheter?

Het inbrengen van de katheter gebeurt onder plaatselijke verdoving door de arts op de operatie kamer of IC. U ligt hierbij op uw rug onder steriele doeken. Het inbrengen kan een vervelend gevoel geven.. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten. Na het plaatsen van de katheter heeft u een wondje, waardoor de katheter naar buiten komt. Dit is de insteekopening, na de ingreep kan uit het wondje nog wat bloed lekken. Twee hechtingen houden de katheter op zijn plaats. De katheter mag maximaal tien dagen blijven zitten.

Verzorging van de ongetunnelde centraal veneuze lijn

Verzorging insteekopening

De plek waar de katheter uit uw lichaam komt, is de insteekopening. Deze moet elke dialyse worden verzorgd. Indien nodig dan gebeurt dit vaker, bijvoorbeeld als de pleister los zit. Dit gebeurt om infectie te voorkomen.
Alleen een dialyseverpleegkundige mag de katheter verzorgen.

Verzorging katheter

De centraal veneuze katheter wordt alleen voor de dialyse gebruikt. Het is belangrijk om te katheter in een optimale conditie te houden. Hoewel het materiaal van de katheter lichaamsvriendelijk is, reageert het lichaam altijd op 'vreemd' materiaal. Bloed heeft de eigenschap om te stollen, dit kan verstopping van de katheter veroorzaken. De centraal veneuze katheter moet open zijn en blijven om te kunnen dialyseren Daarom worden de polen/lumen na iedere dialyse gevuld met citraat, dat is een anti-stollingsmiddel. Dit citraat blijft tussen de dialyses in de katheter zitten. Voordat u gaat dialyseren, wordt het citraat uit de katheter gehaald.

Afspraken en richtlijnen

Afspraken

  • Zo lang u een femoralis katheter heeft blijft u opgenomen in het ziekenhuis.
  • Bloed afnemen uit de katheter is alleen toegestaan door de nefroloog of dialyseverpleegkundige, dit mag in uitzonderlijke gevallen ook door een eerste hulp/IC verpleegkundige. Ook het vervangen van de pleister is voor de dialyseverpleegkundige.
  • De klemmetjes moeten dicht zijn en de dopjes moeten goed zijn aangedraaid (hier zorgt de dialyseverpleegkundige voor).

Richtlijnen

  • U heeft bedrust.
  • U mag niet douchen en/of baden, ook voor de toiletgang word U op bed geholpen.
  • U wordt geadviseerd om de liesstreek zo min mogelijk te buigen, dit om knikken van de katheter te voorkomen.