Skip to Content

Nazorg voor stomadragers

Onlangs is er een stoma bij je aangelegd. Deze folder geeft adviezen en handige tips bij de nazorg van een stoma.

Na de operatie

In de eerste periode na de operatie verandert er veel aan het stoma. Onder meer de grootte, kleur en productie ervan kunnen veranderen. Daarom is een mal erg belangrijk. Zorg daarom dat je bij ontslag uit het ziekenhuis een goed passende mal mee naar huis neemt.

Tillen

Wij raden je af om de eerste 6 tot 8 weken na de operatie zwaar te tillen. Daarna moet je je werkzaamheden en activiteiten geleidelijk opbouwen. Belangrijk is om op een juiste manier tilwerk te verrichten, waarbij zo weinig mogelijk spanning op de buik en met name de buikspieren ontstaat. 

Controleafspraak

De stomaverpleegkundige neemt na ontslag telefonisch contact met u op en plant een controle afspraak op het stomaspreekuur in. Na de opname blijft u onder controle bij uw behandelend arts. De stomaverpleegkundige richt zich voornamelijk op de controle van de stoma en op eventuele vragen of problemen die zich voordoen. Hechtingen rondom stoma worden verwijderd en de grootte van de mal beoordeeld. Aanpassing in stoma materiaal (merk/maat) wordt bekeken.

Waar je aan moet denken bij de controleafspraak op de polikliniek chirurgie:

• Materiaal 's morgens niet verwisselen.
• Opvangmateriaal en de mal meenemen.

Informatie en doorverwijzing

De verpleegkundige kan jou en je partner/familie verdere uitleg geven over alle aspecten die het hebben van een stoma met zich meebrengen. Je moet hierbij denken aan: stomamaterialen, voeding, de verzorging van de stoma, sport, vakantie, seksualiteit en incontinentie. Ook als zich emotionele problemen voordoen kun je bij de stomaverpleegkundige terecht. Zij verwijst je zo nodig door naar andere hulpverleners.

Extra afspraak

Het is raadzaam om zeker het eerste jaar regelmatig de stomaverpleegkundige te bezoeken. Na het eerste jaar is het raadzaam om jaarlijks je stomaverpleegkundige te bezoeken. Je kunt altijd een extra afspraak maken om bepaalde zaken te bespreken.

Nuttige tips

• Knip of scheer de haartjes op de plek van de huidplak regelmatig weg. Gebruik hiervoor geen ontharing crème of scheerzeep, maar een wegwerpscheermesje. Scheer met de haargroei mee. Let hierbij goed op dat je de stoma niet beschadigt.
• Zeepresten kunnen huidirritaties veroorzaken. Maak de huid daarom schoon met lauw warm water.
• Gebruik geen olie, vette zalf of bodylotion onder de huidplak. Deze verminderen de plakkracht.
• Gebruik nooit een föhn om de huid te drogen. Er bestaat kans op verbranding van de stoma, omdat deze ongevoelig is voor pijn.
• Het is raadzaam om te zorgen dat je altijd opvangmateriaal bij je hebt in geval van nood.
• Ondersteun de stoma bij verhoogde druk, zoals bij hoesten of niezen.
• Tijdens het reinigen van de stoma kan het slijmvlies wat gaan bloeden. Dit is een vrij normaal verschijnsel waar je je geen zorgen over hoeft te maken.
• Je kunt douchen met of zonder opvangsysteem. Douch je zonder opvangsysteem, houd er dan rekening mee dat er wat ontlasting uit de stoma kan komen. Je kunt het beste 's ochtends douchen en je stoma verzorgen, omdat er dan meestal weinig ontlasting uit de stoma komt. Na een poos herken je een ritme in je ontlastingspatroon.
• Direct na de operatie kan er nog ontlasting via de anus naar buiten komen. Dit gebeurt als de darmen voor de operatie nog niet helemaal schoon waren. Het is heel normaal dat er regelmatig slijm via de anus naar buiten komt. Gezond darmweefsel produceert namelijk continu slijm.

Neem bij problemen met het stomamateriaal of met kapotte/ontvelde of pijnlijke huid meteen contact op met de stomaverpleegkundige.

Contact

De stomaverpleegkundige is bereikbaar op 0413 – 40 26 62 of stomazorg@bernhoven.nl.
Bovendien is er elke maandag, dinsdag en vrijdag spreekuur volgens afspraak in Bernhoven Uden.
Op donderdag volgens afspraak op de polikliniek is Oss.

Heb je dringende vragen over of problemen met het stomamateriaal? Neem dan contact op met de medische speciaalzaak waar je jouw stomamaterialen bestelt.