Spring naar de content

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor een heleboel verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat, die we indelen in drie verschillende categorieën: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma.

1. Ontstekingsreuma zijn vormen van reuma met als belangrijkste kenmerk ontstekingen aan de gewrichten.

2. Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen  in kwaliteit achteruit en op den duurkan het zelfs verdwijnen.  Artrose komt veel voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Dit is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland.

3. Wekedelenreuma zijn vormen van reuma die zich kenmerken door klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat; de spieren, de banden en pezen.

In totaal zijn er meer dan honderd vormen van reuma. Voor de behandeling van reuma kan een onderverdeling gemaakt worden in de volgende anti-reuma medicijnen: De ontstekingsremmers en de langwerkende anti-reuma medicijnen. Ontstekingsremmers (ook wel NSAID’s genoemd) gaan de gevolgen van een ontsteking tegen. 
De langzaamwerkende anti-reuma medicijnen (ook wel DMARD’s genoemd) pakken meer de oorzaak van reuma aan, waardoor de ziekte minder actief wordt. Ze doen dat niet meteen; het effect van deze medicijnen wordt pas na enkele weken of maanden merkbaar.

Meer informatie vindt u bij het specialisme Reumatologie.