Skip to Content

Veelgestelde vragen mond, kaak- en aangezichtschirurgie

De wachttijd is de tijd tot je eerste afspraak bij ons. Een overzicht van de wachttijden in Bernhoven kun je vinden op de pagina met wachttijden. Je kunt altijd contact opnemen met de polikliniek MKA voor de meest actuele informatie.

Hoe lang je behandeling duurt hangt af van je klacht en je behandeling. De meest voorkomende behandelingen zijn:

  • verwijderen wortelpunt tand of kies: 15 minuten
  • verwijderen wortelrest: 15 minuten
  • trekken verstandskies: 15 minuten
  • biopsie (weefselonderzoek): 15 minuten
  • implantaten onderkaak: 30 minuten
  • implantaten bovenkaak: 60 minuten

Heb je een andere behandeling en wil je graag weten hoe lang die duurt? Neem dan contact op met onze polikliniek.

Voor het trekken van een tand of kies krijg je plaatselijke verdoving. Deze is gemiddeld na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Na het trekken van de tand of kies ontstaat een gaatje. Dit gaatje gaat dicht doordat het tandvlees dicht groeit. Dit proces duurt ongeveer 2 weken. Soms krijg je na het trekken van je tand of kies hechtingen. Deze lossen binnen 2 weken vanzelf op. Ook kan door het trekken van de tand of kies een zwelling ontstaan. Die trekt gemiddeld na 5 dagen langzaam weg.

Na de ingreep kun je voor minimaal 2 weken beter niet roken. Roken zorgt er namelijk voor dat de wond in je mond minder makkelijk en snel herstelt. 

Een behandeling bij de kaakchirurg wordt niet automatisch door je zorgverzekeraar vergoed. Je betaalt in ieder geval je eigen risico. Dit komt omdat de behandeling onder ziekenhuiszorg valt. Hoe hoog je eigen risico is hangt af van de verzekering die je hebt afgesloten. Het is daarom altijd verstandig om van tevoren contact op te nemen met je zorgverzekeraar. De verzekeraar kan je vertellen hoe het geregeld is met vergoedingen voor tandheelkundige zorg in het ziekenhuis. 

Niet alle tandheelkundige zorg is spoedzorg. Overleg altijd met de polikliniek. Wat we in ieder geval spoed noemen is:

  • je hebt problemen hebt met slikken;
  • je krijgt een plotselinge zwelling;
  • je hebt problemen aan je kaak of mond na een ongeluk;
  • je hebt last van een plotselinge bloeding of een nabloeding.

Als ziekenhuis vinden we de privacy van onze patiënten erg belangrijk. Daarom kun je niet zomaar voor iemand anders van 18 jaar of ouder een afspraak maken. Daarnaast is er een legitimatieplicht in de zorg. Dit betekent dat je een geldig identiteitsbewijs moet kunnen laten zien. Daarom moeten patiënten hun eigen afspraken maken. Is er een reden waardoor dat echt niet kan? Overleg dan met onze polikliniek.

Gebruik je bloedverdunners? Geef dit aan bij het maken van de afspraak. Bij sommige ingrepen moet je namelijk even stoppen met deze medicijnen. Zoals bij een tandheelkundige ingreep waarbij kans is op een bloeding. Andere medicijnen kun je meestal gewoon blijven gebruiken. Vaak schrijft de kaakchirurg pijnstillers voor die je na de ingreep kunt gebruiken.