Spring naar de content

Vogels spotten in Bernhoven

Geplaatst: maandag 29 juni 2015

Bernhoven zoekt voortdurend de verbinding met de groene omgeving van De Maashorst. In de inrichting van het ziekenhuis komt die verbinding op verschillende manieren naar voren. Zo sieren levensgrote foto’s die fotograaf Wim Roefs in De Maashorst maakte de wanden van de poliklinieken. Ook het kunstproject ‘De regenboog van Bernhoven’ verbindt het ziekenhuis met De Maashorst. Die verbinding heeft Studio 1:1 voor Bernhoven vertaald in een bijzonder ontwerp van een vogelkast.


Zo kunnen diverse vogelsoorten uit De Maashorst dicht bij het ziekenhuis nestelen. De vogelkast is geplaatst aan de westkant van het ziekenhuis. Op de polikliniek kindergeneeskunde is aan de binnenkant van het raam een ‘verrekijker’ gemonteerd. Wie de verrekijker op de vogelkast richt, kan vogels spotten die zich in de kast gaan nestelen. Zo wordt Bernhoven onderdeel van De Maashorst.

In de toekomst kunnen meer toevoegingen aan het gebouw worden geplaatst. Bijvoorbeeld vlinderkasten. Ook kan vanaf een bepaalde hoogte een slechtvalk gaan nestelen. Door deze protheses zoals Studio 1:1 ze noemt, kan het gebouw van Bernhoven dienen als biotoop van de Maashorst.

Het ontwerp van Studio 1:1 is het derde kunstwerk in het project De regenboog van Bernhoven. Eerder realiseerden het kunstenaarsduo BROOS en Ben Raaijman ontwerpen voor dit project. Met de vogelkast van Studio 1:1 wordt De regenboog van Bernhoven afgesloten. Alle kunstwerken passen in de filosofie van de helende omgeving,. Uitgangspunt hiervan is dat de kunst het welzijn van de patiënten, bezoekers en medewerkers van Bernhoven bevordert.
Het kunstwerk van Studio 1:1 kwam tot stand dankzij financiële steun van de provincie Noord-Brabant en deskundige ondersteuning door het bkcc (Brabants kenniscentrum kunst en cultuur).