Spring naar de content

3D Printer helpt complexe breuken nóg beter te repareren

Geplaatst: zaterdag 29 december 2018

Sinds kort beschikken de (trauma)chirurgen over een 3D printer. Niks nieuws denkt u misschien, 3D printers bestaan al langer. Maar deze 3D printer is goed nieuws voor patiënten die met een complexe botbreuk in het ziekenhuis komen. Traumachirurg Arno Teutelink legt uit waarom.

“We beschikken al over de CT-scan waarmee we een vlak beeld in drie richtingen kregen van een botbreuk. Maar nu kunnen we met behulp van die CT-scan de breuk driedimensionaal printen. Het model van de breuk gebruiken we om voor de operatie een behandelplan te maken, implantaten uit te kiezen en nemen we steriel mee op de operatiekamer. Met de print in de hand kunnen we gedurende  de ingreep de verschillende stappen controleren zodat dat ons helpt om een complexe breuk optimaal te repareren. Je kunt op deze wijze het bot van alle kanten bekijken inclusief het gewrichtsoppervlak.”

Behalve een nóg betere reparatie van een ingewikkelde breuk kent deze techniek nog meer voordelen. “ Door de minutieuze preoperatieve planning wordt de operatieduur ingekort waarmee bloedverlies en ook het infectierisico vermindert.”

De 3D printer kwam er dankzij de samenwerking met het Radboud UMC binnen het Academisch Medisch Netwerk waarin Het Radboud en Bernhoven participeren. De academische omgeving faciliteert het onderzoek en de technici zodat de perifere ziekenhuizen van de hoogste standaard gebruik kunnen maken. Deze 3D printer is daar het meest recente voorbeeld van.