Spring naar de content

Dokter op Dinsdag over innovaties in de orthopedie

Geplaatst: maandag 12 november 2018

Op dinsdag 27 november zijn de orthopedisch chirurgen de gastheer tijdens Dokter op Dinsdag @ Bernhoven. Zij vertellen over allerlei nieuwe ontwikkelingen binnen hun vakgebied de orthopedie.

 

Orthopedie is het vakgebied dat zich richt op het bewegingsapparaat. Dat bewegingsapparaat bestaat uit spieren, botten, pezen, banden en gewrichten. Een behoorlijk uitgebreid vakgebied dus, want een mens kan met allerlei klachten van dat bewegingsapparaat bij de orthopeed terechtkomen. Bekend is de nieuwe heup of nieuwe knie. Maar ook schouderklachten, gewrichtspijnen, rugklachten, kortom een veelheid aan klachten kunnen de patiënt naar de orthopeed brengen.

Orthopedie is ook een vak waarin medisch technische ontwikkelingen zich voortdurend voordoen. Over die nieuwe innovaties gaat het deze avond. Zo kan de orthopedisch chirurg tegenwoordig ervoor zorgen dat de patiënt die een nieuwe knieprothese nodig heeft, een prothese krijgt die op maat is gemaakt. Gewrichtsslijtage (artrose) is de meest voorkomende oorzaak voor een nieuwe knie. Maar de slijtage van het kniegewricht verloopt bij iedere patiënt anders en dan is een op maat gemaakte prothese veel nauwkeuriger.

Ook het vervangen van de heup of de schouder is een veel voorkomende klus van de orthopedisch chirurg. Tegenwoordig kan een nieuwe heup via de lies worden geplaatst. Voor de schouder bestaat er een normale en een omgekeerde schouderprothese en kan deze computergestuurd voorbereid worden. De orthopedisch chirurg zal hier meer over vertellen tijdens deze Dokter op Dinsdag.

Aanmelden

Wie deze avond wil bijwonen, moet zich vooraf even aanmelden. Dat kan door het aanmeldformulier in te vullen dat op de website van Bernhoven staat: www.bernhoven.nl/formulieren/aanmeldformulier-dokter-op-dinsdag. Bellen mag ook, naar PatiëntService van het ziekenhuis, telefoon 0413 - 40 29 00. Toewijzen van plaatsen geschiedt op volgorde van binnenkomst, aanvang 19.30 uur.