Spring naar de content

Getuigen van levende geschiedenis ontmoeten elkaar in Bernhoven

Geplaatst: woensdag 28 november 2018

Vandaag troffen zusters van de congregatie Franciscanessen uit Veghel en zusters van de congregatie van Zusters van Liefde uit Tilburg elkaar bij het kunstwerk Founders in Bernhoven.

De Veghelse zusters stonden aan de wieg van het St. Josephziekenhuis in Veghel. De Tilburgse zusters waren de grondleggers van het St. Annaziekenhuis in Oss. Samen zijn zij de levende geschiedenis van het huidige Bernhoven. Die oorsprong is vervat in het kunstwerk Founders van de hand van Martien Hendriks (Gemert) dat in september is onthuld. Het kunstwerk is een ode aan de grondleggers van de ziekenzorg in onze regio.

De erfenis van de zusters wordt hiermee levend gehouden en in een nieuwe tijd vormgegeven. Natuurlijk anders dan zovele decennia geleden, maar de basis blijft hetzelfde: uit liefde voor mensen. Kunstenaar Martien Hendriks gaf een uitgebreide toelichting op de totstandkoming van het kunstwerk. Daarnaast bezochten de zusters de stilteruimte, de vitrines en de glas-in-loodramen uit de kapel van zowel het Veghelse als Osse ziekenhuis. De dames waren ontroerd en dankbaar om zoveel uit hun verleden terug te zien in het huidige Bernhoven. Met hun bezoek kwam die rijke geschiedenis letterlijk opnieuw tot leven.