Spring naar de content

Medewerkers Bernhoven participeren financieel in het ziekenhuis

Geplaatst: dinsdag 09 oktober 2018

Vanaf 11 juli tot en met 25 september konden alle medewerkers van Bernhoven zich inschrijven voor een financiële participatie in het ziekenhuis. Zij ontvingen een gratificatie in de vorm van een obligatielening en konden ook zelf obligaties aankopen.

70% van het personeel heeft zich voor de gratificatie ingeschreven.

Daarnaast is er voor een bedrag van 250.000 euro door medewerkers op eigen initiatief geïnvesteerd in obligaties. “Een mooie opbrengst in eigenaarschap” aldus Geert van den Enden, algemeen directeur van Bernhoven. “Zo vergroten wij de betrokkenheid van onze medewerkers en werken we samen duurzaam aan de toekomst van Bernhoven.”

Met de gratificatie wilde Bernhoven haar medewerkers bedanken voor hun inzet in de afgelopen jaren. Zij hebben sinds 2013 een enorme transformatie gerealiseerd waardoor Bernhoven op de toekomst is voorbereid; een eigentijds toekomstbestendig ziekenhuis dat zinnige zorg verleent. Vanuit het concept ‘dokter in de lead’ dat hoort bij de ingezette koers, was er al financiële participatie door medisch specialisten. Door de gratificatie in de vorm van een obligatie te schenken is dit nu voor alle medewerkers mogelijk gemaakt.

Vervolg

Alle medewerkers ontvangen tot en met 2022 elk jaar het recht op een converteerbare obligatie van 100 euro. Naast de uitgifte van de gratificatie in obligaties is het ook mogelijk voor medewerkers en medisch specialisten om jaarlijks zelf obligaties aan te kopen, er moet dan minimaal 500 euro worden ingelegd. Jaarlijks keert Bernhoven 4% rente uit aan de participanten.

Vanaf medio 2019 is het ook voor betrokkenen uit de regio die willen participeren mogelijk om een aandeel (nu nog in de vorm van een obligatie) te kopen.

Bernhoven had het liefst meteen aandelen uitgegeven. Echter huidige wetgeving staat ziekenhuizen (nog) niet toe winst uit te keren. Daarom is er gekozen voor een obligatielening met het recht om obligaties om te zetten, oftewel te converteren, naar aandelen, zodra de wet is aangepast. Als de wetswijziging niet binnen tien jaar plaatsvindt, lost de lening af en krijgen deelnemers de hoofdsom uitbetaald. In de tussentijd wordt jaarlijks rente betaald. Als conversie wel plaatsvindt zal het aandeel (afhankelijk van de winst) dividend uitkeren. Een en ander wordt vorm gegeven met behulp van het Platform AndersFinancieren. Dit platform stelt kleine beleggers in staat om in maatschappelijk relevante projecten te investeren.