Spring naar de content

Na halve- nu ook hele knieprothese op maat in Bernhoven

Geplaatst: woensdag 07 november 2018

Na de halve knieprothese op maat, is het nu in Bernhoven ook mogelijk om een hele of totale knieprothese op maat te maken met behulp van de Signaturetechniek.

 

Een halve of hele knieprothese wordt geplaatst wanneer bijvoorbeeld door gewrichtsslijtage (artrose) het kniegewricht zodanig is vervormd dat de klachten een ingreep noodzakelijk maken. De artrose leidt tot vervormingen van het kniegewricht en die vervormingen zijn bij ieder mens anders.

Dankzij de zogenoemde Signaturetechniek kunnen mallen op maat worden gemaakt die precies passen in het gewricht tussen boven- en onderbeen. Met een MRI-scan wordt via de computer een 3-D model van het kniegewricht gemaakt. Dat model dient dan als basis voor een mal. Die mal wordt eerst beoordeeld door de orthopedisch chirurg en na goedkeuring kan de mal gemaakt worden.

Groot voordeel van de Signaturetechniek is dat de knieprothese veel nauwkeuriger geplaatst kan worden en dat de kans op infecties en andere complicaties aanzienlijk kleiner is.

Inmiddels hebben 66 patiënten al een halve knieprothese volgens deze nieuwe techniek ontvangen. Door de goede resultaten heeft de vakgroep orthopedie van Bernhoven besloten de Signaturetechniek ook in te zetten voor de totale knieprothese.

Sneller herstel

Bij het plaatsen van een halve of hele knieprothese zetten de orthopeden van Bernhoven het zorgprogramma Rapid recovery in. Doel van dit programma is een snel en optimaal herstel, waardoor een betere functie van het herstelde gewricht en minder complicaties worden bereikt.