Spring naar de content

Samen Beslissen zorgt voor ruimere blik bij patiënt en arts

Geplaatst: maandag 10 december 2018

Bernhoven is een van de ziekenhuizen dat aan de wieg stond van ‘Samen beslissen’. Op 3 december jongstleden zijn de resultaten van de diverse trajecten binnen Samen Beslissen tijdens het nationaal congres van het Zorginstituut Nederland gepresenteerd. Vanaf 2016 heeft Bernhoven aan twee voorlopertrajecten meegewerkt: Beslist Samen en Drie goede vragen. Wat heeft dat nu opgeleverd?

Veel is het korte antwoord. Maar wat dan? Het belangrijkste is een grotere betrokkenheid van de patiënt bij diens eigen zorgproces. Het inzicht dat iedere patiënt uniek is, is enorm gegroeid. De standaardpatiënt bestaat niet, de standaardbehandeling dus ook niet. Wat voor de een de juiste weg is, is voor de ander wellicht een omweg. Dat hangt immers af van je persoonlijke wensen en omstandigheden.

Door het gesprek met de patiënt nadrukkelijk aan te gaan, groeit bij de patiënt het inzicht dat patiënt en dokter samen optrekken. Met andere woorden: de patiënt draagt ook een eigen verantwoordelijkheid voor gezondheid en welbevinden. Samen Beslissen verruimt de blik bij zowel patiënt als arts.

Drie goede vragen ingeburgerd

Binnen Bernhoven zijn de drie goede vragen al helemaal ingeburgerd. De drie goede vragen zijn een hulpmiddel om het juiste gesprek te voeren. Het goede nieuws is dat de campagne drie goede vragen deze maand ook start bij de huisarts onder het motto ‘Help de dokter met een goed gesprek’.

Niet afhankelijk

Het motto doet nadrukkelijk een beroep op het zelfbewustzijn van de patiënt. In feite zegt de campagne ‘u bent patiënt, maar u bent niet afhankelijk van uw dokter. Aarzel niet en neem de ruimte voor dat goede gesprek. Dan volgt de dokter u vanzelf’. De huisartsen in onze regio, verenigd in Synchroon omarmen de drie goede vragen nu van harte. Daarmee sluiten ziekenhuis en huisarts dus heel mooi bij elkaar aan en dat komt alleen maar ten goede aan onze patiënten.

Samen beslissen in beweging

Samen Beslissen is geen statisch project. Het is een levend en dynamisch proces dat voortdurend in beweging blijft en zich blijft ontwikkelen.

Lees zelf in het digitale magazine ‘Samen beslissen in beweging’ de verhalen over de zeven voorloperprojecten.