Spring naar de content

Samenwerkende behandelaars in regio gaan voor nieuwe aanpak schouderklachten

Geplaatst: maandag 03 september 2018

Schouderklachten staan in de top 3 van ziekteverzuim. Slechts tien procent van de mensen met schouderklachten is relatief snel van de klachten af. Vijftig procent van de mensen heeft na een half jaar nog klachten en veertig procent loopt kans op het ontwikkelen van chronische klachten. Bernhoven ontwikkelt samen met de huisartsen (Synchroon) en fysiotherapeuten in de eerste en tweede lijn een nieuwe route om patiënten sneller op de juiste manier verder te helpen.

Waarom is die nieuwe route bedacht?

In de praktijk blijkt dat negentig procent van de mensen met schouderklachten het meeste baat heeft bij een conservatieve behandeling. Dat wil zeggen behandeling en begeleiding door (gespecialiseerde) fysiotherapeuten. Toch komt vijftig procent van deze mensen in het ziekenhuis terecht en dat is dus in heel veel gevallen niet nodig.

De nieuwe route betekent dat de patiënt veel sneller via de eigen huisarts direct de juiste behandeling krijgt aangeboden. In heel veel gevallen zal dit dus een behandeling bij de fysiotherapeut zijn, al dan niet in samenspraak met de huisarts. Door snel op de juiste manier te schakelen wordt de kans dat iemand chronische klachten ontwikkelt vele malen kleiner.

Daarnaast hoeft de patiënt niet onnodig naar het ziekenhuis. Dat is gunstig voor de zorgkosten. Een bezoek aan de huisarts valt niet onder het eigen risico en eerstelijnszorg is nu eenmaal goedkoper dan zorg in het ziekenhuis. Nog een tip: wie last heeft van de schouder kan beter niet te lang wachten met een bezoek aan de huisarts. Hoe eerder behandeld wordt, hoe beter dat is.