Spring naar de content

Patiënt mag voor liesbreuk- of galblaasoperatie kiezen tussen Uden of Boxmeer

Geplaatst: donderdag 31 oktober 2019

Patiënten in de regio Uden-Oss-Meierijstad die voor een geplande liesbreuk- of galblaasoperatie op de wachtlijst van Bernhoven staan, krijgen de keuze om deze operatie te laten uitvoeren in het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Dit is mogelijk omdat de chirurgen van beide ziekenhuizen al samenwerken en kennis met elkaar uitwisselen. Op die manier willen de chirurgen de wachtlijst voor deze operaties in Uden inkorten.

De liesbreuk- of galblaasoperatie is in beide ziekenhuizen een veel uitgevoerde operatie. Door een tekort aan personeel op de operatiekamers, lopen in Bernhoven de wachtlijsten voor deze operaties teveel op. De chirurgen van beide ziekenhuizen werken al samen op het terrein van de GE-chirurgie, ofwel operaties in de buik en aan de buikwand. Chirurgen van Bernhoven opereren regelmatig in Boxmeer, en vice versa. Daarbij, is er dankzij ruimte in afspraken tussen de zorgverzekeraars en Maasziekenhuis Pantein, in het Boxmeerse ziekenhuis op dit moment voldoende capaciteit om een deel van de liesbreuk en galblaasoperaties vanuit Bernhoven over te nemen en in Boxmeer uit te voeren.

Niet verplicht

Met deze keuzemogelijkheid biedt Bernhoven aan patiënten die voor deze operatie in aanmerking komen de service om toch eerder geholpen te worden. Overigens is de keuze aan de patiënt. Deze is dus niet verplicht om naar Boxmeer te gaan. Kiest de patiënt liever voor Bernhoven dan betekent dit nu wél een wachttijd van circa vier maanden. Wie voor Boxmeer kiest kan binnen ongeveer acht weken geholpen worden.

Overigens vindt alleen de ingreep plaats in Boxmeer. Het poliklinische voortraject en de poliklinische nazorg gebeuren gewoon in Bernhoven. De kans op complicaties is erg klein, maar doen deze zich toch onverhoopt voor, dan worden deze gewoon in Bernhoven behandeld.

De ziekenhuizen gaan ervan uit dat dit een tijdelijke oplossing is, die vooralsnog voor het komende half jaar geldt. In de tussentijd zal Bernhoven werken aan een duurzame oplossing van het capaciteitsprobleem.