Spring naar de content

Prof. Dr. Felix de Jong neemt afscheid van Bernhoven

Geplaatst: woensdag 03 april 2019

Na ruim dertig jaar neemt prof. dr. Felix de Jong afscheid van Bernhoven. De KNO-arts en foniater (stem-, spraak- en taaldeskundige) combineerde zijn werk als KNO-arts met academisch-wetenschappelijk werk in zowel het Radboudumc als aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Zijn colleges zullen allesbehalve saai zijn geweest. Felix de Jong is een begenadigd en gepassioneerd verteller. Voor zijn patiënten stond hij altijd klaar. “KNO is een vak waarbij je zowel met je hoofd als met je handen werkt”, zegt de vertrekkende professor. De stem heeft altijd zijn bijzondere aandacht gehad. Die is de drager van onze emoties

"De vorming van klanken is een complex proces en de stem is cruciaal voor onze communicatie. We kennen als stemprobleem bijvoorbeeld heesheid maar het stemprobleem kan zich ook uitstrekken over andere domeinen. Als KNO-arts ben je ook de medicus voor het stemorgaan. Dat zijn niet alleen de stemplooien in het strottenhoofd, maar ook je longen, je oren horen daarbij. Kortom je hele lichaam. Met onze stem geven wij signalen af zowel intellectueel als emotioneel. We praten, maar ook artistiek is de stem van groot belang, denk aan zang en toneel. De stem is geworteld in ons bestaan."

Trots is de KNO-arts op wat Bernhoven neerzet in de regio. Zinvolle zorg die echt gericht is op de unieke positie van iedere patiënt. Bernhoven gunt iedereen een mooi en goed leven. Dat hoeft niet te betekenen dat je direct maar ergens het mes inzet. “Dokter en patiënt bespreken samen wat voor de patiënt in diens situatie het beste is. Dat is ook voor de patiënt wennen. Die komt binnen en denkt dat de dokter een bepaalt euvel repareert, beter maakt. Maar wát is beter? Terug naar wat het was? Beter dan wat het was? Is alles wel maakbaar? Nu kijken we veel meer wat past bij de patiënt. Wat heeft de patiënt nodig om een goed leven te leiden.”

Om zinnige en efficiënte zorg op regionaal niveau te realiseren is er een Academisch Medisch Netwerk in ontwikkeling waarin het Radboudumc en Bernhoven deelnemen. Ook de KNO heeft hierin een voortrekkersrol. Otologie en foniatrie verlenen tertiaire zorg. In de foniatrische zorg neemt ook Maasziekenhuis Pantein deel. “Een zinvolle en interessante ontwikkeling! Ik ben blij dat ik hier actief aan mee heb kunnen werken.”

Afscheid nemen valt hem niet zwaar, wel zal de professor de mensen in het ziekenhuis missen, “met name natuurlijk iedereen op de KNO, dat was toch een soort thuis waar je lief en leed met elkaar deelde.”

Receptie

Op donderdag 11 april neemt Felix de Jong afscheid van Bernhoven tijdens een receptie voor genodigden.

Op 16 april vindt dan nog een afscheidssymposium plaats rondom het thema perspectief. Dit symposium is vooral bedoeld voor professionals en collega’s en de aanmelding is inmiddels gesloten, alle plaatsen zijn bezet.