Spring naar de content

Vaste gast in het ziekenhuis: ‘Ik streef ernaar om honderd te worden’

Geplaatst: zaterdag 07 december 2019

De 86 jarige mevrouw Reijnierse uit Uden is maar wat blij met de vrijwilligers van Bernhoven. Iedere twee weken komt ze naar Bernhoven voor een blaasspoeling. De vrijwillige gastvrouwen Marianne en Diny zorgen dan altijd voor een kopje koffie, een glaasje water, een praatje en een warme arm om de schouder. “Zo’n spoeling is niet altijd even leuk. Het is pijnlijk en lopen is dan lastig. De dames in de hal zijn dan zo lief voor mij.”

Mevrouw Reijnierse is een vaste gast in Bernhoven. De gastvrouwen in de hal kennen haar inmiddels goed en staan altijd klaar voor de krasse dame. Die als dank voor al die hulp af en toe een doosje heerlijke chocolaadjes meebrengt. “Dat hebben ze wel verdiend.”

Zorgenkindje

Mevrouw Reijnierse is in 1933 in Boxtel geboren. Ze groeide wisselend op in het ziekenhuis en thuis. Want de kleine Josephine werd geboren met een hartkwaal en slecht functionerende nieren. Het Carolusziekenhuis in Den Bosch werd haar tweede thuis. “Simpel gezegd had ik een probleem met een slechte hartklep. In die tijd kon dat niet geopereerd worden. Ik was dus een zorgenkindje dat voortdurend onder de hoede van dokters bleef. Wat ik had was nogal riskant en iedereen hield er rekening mee dat ik niet oud zou worden. Toen ik twintig werd kon ik alsnog aan die hartklep worden geopereerd”, vertelt mevrouw Reijnierse.

Boodschappen doen

Inmiddels is ze 86 jaar, maakt ze een zeer alerte indruk en is chronisch optimistisch. “Ik kan er niets aan doen, zo ben ik nou eenmaal”, lacht ze. Ik was destijds de eerste persoon die zo lang met een defecte hartklep leefde. Nu is de medische kennis natuurlijk veel groter dan toen ik een kind was. Gelukkig maar!” Dat neemt niet weg dat het een wonder is dat mevrouw Reijnierse er nog is, hoewel ze daar zelf tamelijk laconiek onder blijft. Haar leven lang is ze gekweld door medische kwalen, kennelijk is ze op de een of andere manier oersterk. “Ik ga naar het ziekenhuis zo als een ander boodschappen gaat doen.”

Vrijwilligers staan altijd klaar

Haar man is inmiddels overleden. Dochterlief woont redelijk in de buurt en mevrouw Reijnierse heeft nog steeds ‘zin in  het leven’ zoals ze dat zelf noemt. “Ik kan me wel afvragen waarom ik aldoor maar van alles heb, maar dat heeft geen zin. Al haal je de onderste steen boven, hebben doe je het toch zei mijn moeder altijd en zo is het. Kijk, ik hoef niet per se gereanimeerd te worden, maar ik streef ernaar om honderd jaar te worden. Dus voorlopig blijven jullie mij nog zien in Bernhoven. En af en toe neemt ze wat lekkers mee voor de vrijwilligers die altijd weer klaar staan voor mevrouw Reijnierse….  en alle andere gasten die naar Bernhoven komen!

Wordt u ook vrijwilliger?

Bent u geïnspireerd door dit verhaal en wilt u ook iets voor anderen betekenen? Neem dan contact op met Gerda Prijs, coördinator van de Stichting Vrijwilligers Bernhoven: vrijwilligersbernhoven@telfort.nl of tel. nr. 06-25285035.. Bernhoven kent diverse projecten waar we blij zijn met uw ondersteuning. Informeer er vrijblijvend naar. Gerda vertelt u er graag meer over. U bent zeer welkom in  Bernhoven!