Spring naar de content

Derde vaccinatie COVID-19 voor mensen met specifieke afweerstoornissen

Geplaatst: maandag 20 september 2021

Bij de meeste mensen met een afweerstoornis werkt de vaccinatie tegen corona voldoende. Er zijn echter patiënten in een aantal specifieke groepen die na twee vaccinaties onvoldoende afweer hebben opgebouwd. Bij hen kan een derde vaccinatie leiden tot betere bescherming tegen corona. Daarom adviseert het RIVM voor een deel van de mensen met een immuunstoornis een derde COVID-19 vaccinatie te geven.

De mensen die hiervoor in aanmerking komen, kunnen vanaf oktober een uitnodiging van het eigen ziekenhuis verwachten voor de derde vaccinatie.

Voor wie?

Dit zijn patiënten vanaf 12 jaar die onder behandeling zijn bij een specialist omdat zij een bepaalde aandoening hebben of bepaalde medicijnen gebruiken.

  • Het betreft mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad;
  • of een beenmerg- of stamceltransplantatie.
  • Patiënten die zijn of worden behandeld voor ziekten van het bloed en/of beenmerg (hematologische aandoeningen). Daaronder ook mensen met kwaadaardige aandoeningen zoals chronische lymfatische leukemie (bloedkanker), ziekte van Kahler en ziekte van Waldström.
  • Dialysepatiënten en nierpatiënten die onder controle bij de specialist zijn.
  • Patiënten die bepaalde medicijnen gebruiken die het afweersysteem remmen.
  • Patiënten die een bepaalde zeldzame ziekte hebben bij wie de specialist een derde vaccinatie nodig vindt.

Uitnodiging

De mensen die voor een derde vaccinatie in aanmerking komen, hoeven zelf niets te doen. Zij worden door het ziekenhuis uitgenodigd voor de derde vaccinatie. Dat betekent automatisch dat zij die geen derde vaccinatie nodig hebben dan géén uitnodiging ontvangen.

Het ziekenhuis nodigt uit, maar de GGD voert de vaccinatie uit op de regionale priklocaties. Dat gebeurt met het vaccin Pfizer of Moderna. In de uitnodiging staat een telefoonnummer dat de patiënt zelf belt om de afspraak in te plannen.

Ook na een derde vaccinatie blijft het belangrijk om voorzichtig te zijn en de basismaatregelen als afstand en goede handhygiëne na te blijven volgen.

Op de website van het RIVM staat meer informatie: https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/immuungecompromitteerden