Spring naar de content

In Bernhoven draait het om de vraag: ‘Wat is voor u belangrijk?’

Geplaatst: maandag 06 september 2021

Bernhoven legt de nadruk op gezondheid en laat zich daarbij leiden door de kernvraag aan iedere patiënt “wat is voor u belangrijk?” De persoonlijke behoeften en doelen van de patiënt staan voorop bij het kiezen van de juiste behandeling. Om daar achter te komen moeten dokter en patiënt wél het juiste gesprek voeren.

Ruim vijf jaar geleden startte Bernhoven al met ‘Samen Beslissen’.  Vandaag start een nieuwe landelijke campagne op radio, tv, krant en social media om zorgverleners én patiënten te wijzen op het belang van ‘Samen Beslissen’. Natuurlijk doet Bernhoven mee!

Hallo

Terugkerend kernwoord in de campagne is ‘Hallo’. Met hallo starten de meeste ontmoetingen en gesprekken. Hallo dokter, hallo patiënt. Er wordt landelijk opnieuw aandacht gevraagd voor het belang van het voeren van het goede gesprek. Dat is namelijk nodig om samen te beslissen tot een behandeling die past bij wat voor de patiënt belangrijk is in het leven.

Bernhoven

Bij elk patiëntencontact hebben onze zorgverleners aandacht voor Samen Beslissen. Hiervoor zetten wij verschillende hulpmiddelen in. Een van deze hulpmiddelen bij het voeren van dat gesprek is de keuzehulp. Bernhoven gebruikt meer dan 30 keuzehulpen ter ondersteuning van Samen Beslissen. Een keuzehulp is een digitaal hulpmiddel dat aan de hand van een aantal vragen patiënt en arts inzicht geeft in de persoonlijke situatie en voorkeuren van de patiënt. Op basis van de antwoorden kan een keuze voor een behandeling worden gemaakt die past bij de specifieke situatie van de patiënt.

De nieuwe campagne rond Samen Beslissen borduurt voort op wat er al is ontwikkeld en bouwt dit verder uit. Nieuw is dat nu niet alleen in de ziekenhuizen aandacht wordt gevraagd voor Samen Beslissen. De campagne richt zich nu ook nadrukkelijk op andere zorgverleners, denk aan de fysiotherapeut, de tandarts of de huisarts. In navolging van Bernhoven zijn ook de huisartsen in de regio al ruim twee jaar geleden gestart met samen beslissen bij de huisarts. Ook bij de huisarts dus aandacht voor het goede gesprek zodat ook in de spreekkamer van de huisarts al samen besloten kan worden welke behandeling bij die ene patiënt past.

In deze landelijke campagne werken onder meer de Nederlandse Patiëntenfederatie en de Federatie van Medisch Specialisten samen met het Ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ieder ziekenhuis gaat het komende ander halfjaar op eigen wijze aandacht besteden aan Samen beslissen. Ook Bernhoven zal in de komende tijd diverse initiatieven ontplooien voor artsen, verpleegkundigen én patiënten, Uitgangspunt blijft onveranderd: ga met elkaar in gesprek, blijf niet zitten met vragen, het gaat immers om úw gezondheid en om úw leven. Vertel wat voor ú belangrijk is!