Spring naar de content

Slaapapneu apparaten Philips blijven in gebruik

Geplaatst: vrijdag 20 augustus 2021

Medio juni 2021 besloot fabrikant Philips het apparaat Dreamstation uit de eerste generatie dat wordt gebruikt bij slaapapneu terug te roepen vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s. Tijdens het inademen zouden schadelijke gassen en schuimdeeltjes kunnen vrijkomen. Hoe groot het gezondheidsrisico zou zijn, was niet bekend.

De eerste resultaten van het tot nu toe gedane onderzoek tonen geen ernstige gezondheidsrisico’s aan, maar Philips blijft doorgaan met verder onderzoek. Dat is nodig omdat het tot nu toe gedane onderzoek nog niet zo ver is dat schadelijke effecten op langere termijn kunnen worden uitgesloten.

Stoppen met het gebruik van CPAP brengt mogelijk wel  gezondheidsrisico’s met zich mee. De Nederlandse longartsenvereniging en de vier Centra voor Thuisbeademing komen samen met Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tot de algemene aanbeveling om de apparaten te blijven gebruiken, zolang deze nog niet vervangen of gerepareerd zijn. De actie om apparaten te vervangen en bij andere het schuim te vervangen zal nog wel enige tijd vergen.