Spring naar de content

Annie Claassen had COVID: ‘Dankbaar dat ik mijn verhaal kan vertellen’

Geplaatst: dinsdag 23 februari 2021

Dat ze er ‘wereldberoemd’ mee zou worden in Odiliapeel en ook daarbuiten had Annie Claassen niet kunnen bedenken toen ze 23 maart 2020 met een COVID-infectie werd opgenomen op de IC van Bernhoven. Hoe dat is gegaan is te zien in de indrukwekkende documentaire ‘Veerkracht’ bij Videoland. Hoe is het nu met Annie?

“Goed”, zegt ze ferm en vol overtuiging. Toen de dokter op die bewuste dag tegen Annie en haar man vertelde dat ze nu afscheid moesten nemen, drong de ernst van de situatie niet echt tot Annie door. “Ik zei houdoe en nog een kus en weg was ik. Trouwens wat moet je ook anders? Ik had niets te kiezen dus ik moest wel. Pas 37 dagen later werd ik wakker en weet je wat zo vreemd was? Het leek net of ik gisteren afscheid had genomen!”

Revalideren

De zes weken die Annie in totaal in Bernhoven verbleef, werden gevolgd door drie weken revalidatie in de Tolbrug in Den Bosch. “Toen ik eindelijk naar huis mocht kon ik nagenoeg niks. Ik kon de telefoon niet eens vasthouden. Na drie weken thuis kon ik honderd meter lopen. Gelukkig ben ik goed geholpen door de fysiotherapie hier in ons dorp. Na een week ging ik met de fysiotherapeut oefenen op de fiets. Vooral het op- en afstappen vond ik erg spannend, maar het is me wél gelukt!”

Ik heb niks te klagen

Ruim tien maanden later is de nu 64-jarige Annie Claassen bijna terug op haar oude niveau. “Ik ben wat strammer in de botten, maar ja ik ben ook geen achttien meer natuurlijk. Ik blijf wel in beweging en wandel bijna iedere dag minstens een half uur. Behalve als het regent”, lacht Annie. Annie is er niet de persoon naar om bij de pakken neer te gaan zitten. “Soms zijn er dagen dan kom ik niet vooruit. Dat gaat gelukkig altijd over en dan pak ik de draad weer op. Ik heb uiteindelijk niks te klagen.”

Niks doen is geen optie

Klagen zit niet in haar aard. Ze heeft dan ook weinig begrip voor de soms ongenuanceerde reacties op de veiligheidsmaatregelen. “Niks doen is geen optie dus laten we nou gewoon doen wat van ons gevraagd wordt, des te sneller zijn we van dat virus af. Natuurlijk is het moeilijk voor iedereen, maar één ding weet ik uit ervaring: je wil geen corona krijgen!”

Ze doet nadrukkelijk een beroep op ieders redelijkheid en verstand. “Als gevraagd wordt een mondneusmasker te dragen, je handen te wassen, alleen naar je afspraak in het ziekenhuis te komen of welk ander verzoek dan ook, doe dat dan. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor die ander. Ik besef dat ik mijn verhaal kan navertellen en dat is niet iedereen gegeven. Daar ben ik dankbaar voor. Denk aan je medemensen, houd rekening met elkaar en wees blij dat je gezond bent!”

De documentaire ‘Veerkracht’ is te zien bij Videoland.