Spring naar de content

Oud-gynaecoloog Stichting Geertgen gebruikte eigen sperma bij kunstmatige inseminatie

Geplaatst: vrijdag 01 juli 2022

Vandaag (1 juli) staat een artikel in de Volkskrant over oud-gynaecoloog H. Ruis die zijn eigen sperma heeft gebruikt bij kunstmatige inseminatie. Het DNA-profiel van dokter Ruis is opgenomen in de KID-DNA Databank van Fiom en onlangs zijn er drie matches bovengekomen in de periode  1986 – 1992.

Dit bericht is vandaag ook door het centrum voor vruchtbaarheid Nij Geertgen naar buiten gebracht. Nij Geertgen is de doorstart van Stichting Geertgen, de kliniek waar de oud-gynaecoloog destijds ook werkte. Hij werkte tevens in het Liduina ziekenhuis in Boxtel in de periode van 1986 – 1994. En vervolgens werkte oud-gynaecoloog Ruis van 1994 tot 2005 tevens in het St. Joseph ziekenhuis te Veghel.

Ondanks dat deze gebeurtenissen ver voor de oprichting van Nij Geertgen heeft plaatsgevonden, ziet Nij Geerten het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om alle benadeelde betrokkenen met raad en daad bij te staan. Het is onjuist en onacceptabel dat dit de wensouders en het kind is overkomen.

Kan vragen oproepen bij (oud) patiënten
Wij realiseren ons dat dit bericht ook vragen kan oproepen bij (donor)kinderen en ouders waarbij de inseminatie door de heer Ruis in de periode van 1994 tot 2005 heeft plaatsgevonden in het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel. Mochten (donor)kinderen of ouders daar behoefte aan hebben, dan gaan wij graag met hen in gesprek zodat wij kunnen nagaan wat wij voor hen kunnen betekenen. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer (0413)- 401938.

Mocht u meer informatie willen over deze kwestie dan kunt u die vinden op de website van Nij Geertgen. Hier staan ook hun contactgegevens vermeld.

Algemene informatie van de NVZ over spermadonoren en donorkinderen vind je hier.