Spring naar de content

'Artsen zien hulp vragen te vaak als gezichtsverlies'

Geplaatst: vrijdag 01 mei 2020

Aart Koopmans (arts op de IC) en Brigitte Marschalk (preventiecoach) vertellen in het Brabants Dagblad hoe wij psychosociale hulp bieden aan onze medewerkers ten tijde van het coronavirus.

COVID-19, de ziekte die het corona-virus veroorzaakt, is nog behoorlijk onbekend en kent een grillig, onvoorspelbaar verloop. Juist dát doet ook iets met artsen, verpleegkundigen, verzorgenden. Er is soms geen peil op te trekken. Dan vragen artsen zich af: wat hebben we gemist? Heb ik iets over het hoofd gezien? Ze vinden het frustrerend.

‘Verpleegkundigen zijn beter in hulp zoeken dan artsen’

Aart Koopmans benadrukt het belang van psychische ondersteuning voor zorgpersoneel. Maar weet ook dat met name artsen hulp vragen lastig vinden. “Dat zit, denk ik, in hoe we opgeleid zijn. Verpleegkundigen zijn er beter in. Maar artsen zien het te vaak als gezichtsverlies. Die vinden dat ze er zelf maar uit moeten komen. Dat is niet goed, want je kúnt het niet alleen. Normaal al niet, en nu met corona helemaal niet. We zien moeilijke, gekke dingen en het is belangrijk om die van je af te kunnen praten.”

Psychosociale hulp voor onze medewerkers in Bernhoven

Wij bieden psychosociale hulp voor onze medewerkers met een buddy-systeem en speciale telefoonlijn. Het buddy-systeem werkt als volgt: bij de start van een dienst krijgt een zorgprofessional een buddy toegewezen. De buddy houdt zijn/haar collega in de gaten en bekijkt bijvoorbeeld of de collega voldoende pauze neemt en naar het toilet gaat. Na afloop van de dienst is er een evaluatie. We letten ook goed op medewerkers in de schoonmaak en de catering. Daarnaast is er een speciale telefoonlijn voor medewerkers in Bernhoven. Zij kunnen daar terecht voor vragen van praktische aard of voor psychische hulp.

Lees hier het hele artikel in het Brabants Dagblad.