Spring naar de content

Bernhoven bereidt zich voor op het opstarten van reguliere zorg

Geplaatst: woensdag 15 april 2020

De maatregelen ingesteld door de overheid hebben effect. Bernhoven ziet de laatste dagen een afvlakking in de toestroom van het aantal coronapatiënten. Hoewel er nog veel coronapatiënten op de IC en in het ziekenhuis liggen, maken we ruimte om de reguliere zorg te gaan opstarten. De Spoedeisende Hulp van Bernhoven ontvangt daarom sinds zaterdag 11 april ook weer non-COVID-19 patiënten.

Klik hier voor een toelichting van onze algemeen directeur Geert van den Enden bij DTV Nieuws.

Bernhoven bleek zich te bevinden in het epicentrum van de coronacrisis, 8% van de Nederlandse coronapatiënten en 1/3 van alle Brabantse patiënten komt uit onze regio Oss – Uden - Meierijstad. De stroom patiënten die naar Bernhoven kwam was enorm. Er waren dagen waarop ongeveer 60 patiënten per dag met mogelijke COVID-19 klachten naar het ziekenhuis kwamen. De impact op het ziekenhuis was groot en maakte het nodig voor Bernhoven om zich bijna volledig als coronaziekenhuis in te richten. Dit is Bernhoven goed gelukt, mede door de bereidheid van ziekenhuizen uit het hele land om ook coronapatiënten op te nemen uit onze regio, kon het ziekenhuis in Uden goede zorg blijven geven aan de patiënten.

Door de vloedgolf van coronapatiënten moest Bernhoven veel meer en sneller reguliere zorg stopzetten dan ziekenhuizen elders in de regio. Komende periode start Bernhoven deze reguliere zorg stap-voor-stap weer op.

Opbouwen reguliere zorg

Bernhoven maakt stapsgewijs de mensen en middelen vrij die nodig zijn voor de reguliere zorg. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg). De ziekenhuizen in Brabant helpen elkaar om de zorg goed te verdelen. Daarbij wordt rekening gehouden met het gegeven dat de COVID-zorg nog langere tijd deel uitmaakt van de reguliere zorg. Ook ‘social distancing’ is een randvoorwaarde waar Bernhoven rekening mee moet houden bij het openstellen van de poliklinieken.

Normale toegang SPOEDPOST

De Spoedeisende Hulp (SEH) triagetent wordt donderdag 16 april afgebroken zodat de SEH weer normaal toegankelijk is en het personeel weer door de personeelsingang naar binnen kan. De tent bood extra capaciteit, ten tijde van de grote toestroom, waardoor een snelle eerste beoordeling van coronapatiënten mogelijk was.