Spring naar de content

“Ik leef in een roes. Ik doe mijn best”

Geplaatst: vrijdag 17 april 2020

David Borst vertelt over zijn werkzaamheden als ziekenhuisarts tijdens de coronacrisis. Hij behandelt nu hoofdzakelijk het ziektebeeld corona waar hij voorheen totaal geen kennis van had. “Ik leef in een roes. Ik doe mijn best”, vertelt hij. Dokters en verpleegkundigen staan in de frontlinie bij het gevecht om het menselijk leven. Hun vijand is onzichtbaar – onbekend.

“Zo’n 1,5 jaar geleden, meteen na de 3-jarige specialisatie in Den Bosch, ben ik in Bernhoven begonnen als ziekenhuisarts op de Acute Opname Afdeling (AOA). Normaal ben ik generalist, maar nu behandel ik hoofdzakelijk patiënten met corona. Dat was in het begin wel even wennen. Er was weinig bekend over dit virus. Per dag liepen we tegen nieuwe medische problemen aan, waardoor we al doende leerden welke symptomen we konden verwachten bij dit virus.”

"Een paar weken geleden gebeurde het onwerkelijke: wij bevonden ons in het epicentrum van de corona-epidemie in Nederland. De patiënten met corona bleven binnenstromen. Er werd een aparte corona-afdeling ingericht. Hier werk ik nu als arts. De patiënten met corona bleven binnenstromen. Ik zie het als mijn plicht om er te zijn voor mijn patiënten, ook al vraagt dat dat ik daardoor meer en langer moet werken. Gelukkig helpen alle andere specialisten mee voor de zorg voor deze patiënten. Daardoor sta je er niet alleen voor en kun je ook af en toe vrij nemen.”

Lees hier het artikel waarin ziekenhuisarts David Borst zijn ervaringen deelt.