Skip to Content

CT-onderzoek bij kinderen, wat doen ze dan?

Dit boekje is een hulpmiddel om uw kind voor te bereiden op het komende CT-onderzoek. Angst, spanning en onbekendheid met medische onderzoeken kunnen zowel bij u als bij uw kind zorgen voor onrust en onzekerheid. De angst en onrust is van invloed op het vermogen van het kind om mee te werken aan het onderzoek. Het is daarom belangrijk dat zowel u als uw kind goed geïnformeerd zijn en weten hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. Zo is de kans groter dat uw kind zich tijdens het onderzoek minder gespannen voelt. Helaas is een goede voorbereiding nooit een garantie dat uw kind totaal geen angst meer heeft voor het onderzoek. Het beste begint u met de voorbereiding enkele dagen voor het onderzoek.

Inhoud van het boekje

In eenvoudig taalgebruik en met behulp van foto’s wordt zo duidelijk mogelijk uitgelegd wat er voor, tijdens en na het onderzoek gaat gebeuren. Er is zoveel mogelijk nadruk gelegd op wat het kind gaat zien en voelen. Voor u wordt enige aanvullende informatie over het onderzoek gegeven in deze inleiding.

Wat is een CT-onderzoek?

CT staat voor Computer Tomografie. Bij een CT-onderzoek worden met behulp van röntgenstralen doorsnede foto’s gemaakt van het menselijk lichaam. Deze foto’s geven informatie over de vorm, structuur en ligging van alle inwendige organen of weefsels in het onderzochte gebied. Het onderzoek duurt maximaal een half uur. De precieze tijdsduur hangt af van het aantal opnamen dat gemaakt wordt.
In een enkel geval kan het gebeuren dat na een eerste serie foto’s er nog een serie gemaakt wordt. Dit gebeurt wanneer de foto’s niet duidelijk genoeg zijn. Om de foto’s duidelijker te krijgen, kan het nodig zijn om gebruik te maken van contrastvloeistof. Contrastvloeistof wordt via een infuus in de bloedbaan gespoten. Hierdoor wordt het desbetreffende gedeelte beter in beeld gebracht. De contrastvloeistof wordt vanzelf weer door uw kind uitgeplast.

Hoe bereiden u en uw kind zich voor?

Afhankelijk van het lichaamsdeel of orgaan dat onderzocht wordt, is een bepaalde voorbereiding nodig. Hieronder is voor u aangekruist welke voorbereiding voor uw kind van toepassing is.

  • Als uw kind een CT-onderzoek van het hoofd, borst of een andere lichaamsdeel krijgt mag het twee uur voor het onderzoek niet meer eten of drinken. Een glaasje water mag eventueel wel.
  • Voor een CT onderzoek van de wervelkolom is géén speciale voorbereiding nodig.

Bent u zwanger zorg er dan voor dat er een ander vertrouwd persoon tijdens het onderzoek bij uw kind aanwezig kan zijn. Blijft u bij uw kind, dan is het beter eventuele andere kinderen aan iemand anders’ zorg toe te vertrouwen zodat u uw kind de volle aandacht kan geven.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s. Hij stuurt hiervan een verslag naar de behandelend arts. De arts bespreekt de uitslag met u.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem gerust contact op met de afdeling radiologie. Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62

Informatie voor jou

De dokter wil graag weten wat er met je aan de hand is. Alleen kan hij dit aan de buitenkant niet zien. Daarom moeten er een paar foto’s gemaakt worden van hoe jouw lichaam er van binnen uit ziet. Misschien heeft papa of mama ook wel eens een foto van je gemaakt. Dan weet je dat foto’s maken helemaal geen pijn doet. De foto’s die de dokter wil hebben moeten in het ziekenhuis gemaakt worden. Dit gebeurt met een groot foto-apparaat, in een speciale kamer in het ziekenhuis.

Foto's laten maken

Als je met papa of mama in deze speciale kamer binnen komt zie je de volgende dingen:

  • Mevrouw of meneer in een wit pak. Deze mevrouw of meneer noemen we een ‘laborant’.
  • Een apparaat met een groot rond gat erin. Dit is het grote foto-apparaat.
  • Een bed dat door het gat in het apparaat steekt.
  • Een raam.

De CT-scan, het apparaat waarmee de foto's worden gemaakt

Het apparaat waarmee de foto's worden gemaakt

Je mag zelf op het bed van de CT-scan klimmen

Je mag zelf op het bed klimmen. De laborant vertelt je hoe je mag gaan liggen. Papa of mama blijft vlak bij je.

De kamer uit

Mama of papa mogen naast je blijven staan

Als je goed ligt geeft de laborant jouw papa of mama een groot, beschermend schort aan voor de CT-scan. Dan gaat de laborant achter het grote raam zitten. Als de laborant door het raam kijkt ziet hij/zij je precies liggen. Zo kunnen de foto’s gemaakt worden en kan hij/zij tegelijkertijd naar je kijken.

Een bed dat beweegt

Als de laborant weg is, zet hij/zij het foto-apparaat aan. Dan gaat er iets geks gebeuren. Het bed waar je op ligt gaat namelijk bewegen. Met hele kleine stukjes tegelijk schuif je steeds een beetje verder naar achteren. Zo schuif je steeds een stukje verder onder het grote foto-apparaat door. Er kunnen dan veel verschillende foto’s gemaakt worden. Het is misschien een beetje raar, maar je voelt er niets van.

Geluid

Als het CT-apparaat foto’s aan het maken is maakt het geluid. Het klinkt een beetje als hard gezoem, zoals van een grote vlieg. Hier hoef je niet van te schrikken, want je voelt er verder niets van. 

Als je in het apparaat ligt, hoor je een hard gezoem

Stil blijven liggen

Het duurt een tijdje voordat het foto-apparaat klaar is met het maken van de foto’s. Al die tijd moet je proberen héééél stil te blijven liggen. Anders mislukken de foto’s en moet het weer opnieuw. Papa of mama mag bij je blijven, maar jullie mogen even niet samen praten. Anders zou je misschien per ongeluk toch bewegen. 

De laborant zit achter een ruit en bedient de CT-scan

Wat gaat er gebeuren?

Als alle foto’s klaar zijn dan komt de laborant in een wit pak weer de kamer in. Hij/zij zegt dan dat alles klaar is en je mag weer bewegen. Je mag zelf van het bed afklimmen en klaar ben je. Dat was het onderzoek! Nu weet je een beetje wat er gaat gebeuren. Praat er maar eens goed over met papa of mama. Als er nog iets is wat je niet begrijpt kun je dat altijd nog aan de dokter of de laborant vragen.

De laborant komt na de foto vertellen dat je van het bed af mag