Skip to Content

Ingreep aan de balzak bij hydrocèle of spermatocèle

U krijgt een ingreep aan de balzak omdat u een goedaardige zwelling heeft in de balzak. In medische termen heet dat hydrocèle of spermatocèle. Een hydrocèle is een goedaardige zwelling gevuld met vocht rond de zaadbal. Dit komt geregeld voor en hoeft meestal niet behandeld te worden.

 • Een spermatocèle is een holte gevuld met spermacellen. Een spermatocèle is vaak los van de zaadbal te voelen.
 • Een hydrocèle of spermatocèle kan nooit kwaadaardig worden.

Wanneer wel opereren?

Een hydrocèle of een spermatocèle gaat meestal niet vanzelf weg. Ze zijn bijna altijd pijnloos, maar als ze groot zijn, kunt u er toch last van hebben. Een operatie is alleen nodig als u er veel last van heeft of als u het niet mooi vindt.

Hoe ontstaat een hydrocèle?

Normaal worden de zaadballen omgeven door een met vocht gevuld vlies waarbinnen de zaadbal kan bewegen. Onder bepaalde omstandigheden, zoals een ongeval of een infectie, neemt de hoeveelheid vocht rond de bal sterk toe. Zo ontstaat een hydrocèle. Vaak vinden we voor een hydrocèle geen oorzaak. Meestal is een lichamelijk onderzoek voldoende, soms is een echografisch onderzoek van de balzak nodig.
Vaak zijn hydrocelès klein en voelen zacht aan. Ze kunnen tot zo'n 15 centimeter groot worden. Na een operatie komt een hydrocèle zelden terug.

Hydrocèle

Hoe ontstaat een spermatocèle?

Een spermatocèle is een holte, gevuld met spermacellen. Een spermatocèle is vaak los van de zaadbal te voelen. Spermatocèles ontstaan vanuit de bijbal. De bijbal bestaat uit heel veel kleine verzamelbuisjes, waardoor het zaad wordt vervoerd. Als het vervoer van het zaad van en naar de bijbal niet helemaal goed verloopt, kan zo'n buisje wijder worden. Vaak blijft zo'n verwijding klein, maar soms wordt deze ook groter. Zo kan een spermatocèle ontstaan.
Na een spermatocèle-operatie is het mogelijk dat een nieuwe spermatocèle ontstaat.

Spermatocèle

Voorbereiding, wat moet er gebeuren?

 • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u dit aan de dokter vertellen. In overleg met de dokter wordt bekeken of en wanneer u met het gebruik van deze medicijnen voor de operatie moet stoppen.
 • U moet nuchter zijn voor de operatie. U mag een licht ontbijt als dit met u afgesproken is.
 • U meldt zich op de afgesproken tijd en afdeling voor de operatie.

Wat neemt u mee?

 • Uw legitimatiebewijs
 • Uw patiëntenpas van Bernhoven. Heeft u nog geen pas, of kloppen de gegevens niet meer? Laat dan een nieuwe patiëntenpas maken voordat u naar uw afspraak gaat. Dit kan bij de patiëntenregistratie, aanmeldbalie 001.

Spreekuur PPO

De verdoving voor uw operatie wordt toegediend door de anesthesioloog (specialist die voor de verdoving zorgt). Voordat een operatie onder anesthesie (verdoving of narcose) kan plaatsvinden zijn enkele voorbereidingen noodzakelijk. Deze voorbereidingen vinden plaats tijdens het spreekuur Preoperatief Poliklinisch Onderzoek, afgekort PPO. Op het spreekuur PPO spreekt u achtereenvolgend een doktersassistente, verpleegkundige en anesthesioloog.

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is uw AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw te worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Het weghalen van een spermatocèle of hydrocèle gebeurt meestal in dagbehandeling. Soms is een korte opname nodig.
De operatie gebeurt onder algehele narcose of met behulp van de ruggenprik.

 • De uroloog maakt een snede in de balzak, via deze snede worden de bal en bijbal bekeken en de hydrocèle of spermatocèle verwijderd.
 • De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.
 • De wond wordt met oplosbare hechtingen gesloten.

Zijn er bijwerkingen of risico’s?

 • Nabloeding: de vliezen van de balzak zijn heel goed doorbloed. Door de operatie heeft u een groot inwendig wondgebied. Vaak is er een matige bloeduitstorting, het lichaam zal deze geleidelijk aan herstellen. Soms is de bloeduitstorting zo groot dat deze pijn doet.
 • Ontsteking: de balzak is rood en pijnlijk. U kunt ook koorts hebben.
 • Bij een spermatocèle bestaat een kleine kans dat u onvruchtbaar kunt worden aan de geopereerde zijde.

Weer naar huis en dan?

De uroloog bespreekt met u wanneer u weer naar huis mag, dat is afhankelijk van hoe u zich voelt, maar meestal mag u aan het einde van de dag naar huis. Soms moeten mensen een nachtje in het ziekenhuis blijven. In dat geval mag u de dag na de operatie naar huis.

Hoe verloopt het herstel thuis?

In de eerste periode thuis kunt u last hebben van de volgende klachten en verschijnselen:

 • De balzak kan na de operatie nog zes weken gezwollen blauw/rood zijn. Dit verdwijnt vanzelf.
 • De wond kan nog wat wondvocht lekken en rondom de hechtingen kan het wat gezwollen zijn, dit is normaal.
 • De gebruikte hechtingen zijn meestal van oplosbaar materiaal en verdwijnen na ongeveer drie tot vier weken.
 • Als u pijn heeft kunt u paracetamol 500 mg gebruiken. U mag maximaal vier keer per dag twee tabletten, tenzij de dokter anders heeft geadviseerd.

Leefregels en adviezen

 • U mag thuis gewoon douchen. Als de hechtingen weg zijn mag u ook in bad.
 • Draag een strakke onderbroek, overdag eventueel met een strakke zwembroek daarover om de pijn en zwelling aan de balzak te verminderen.
 • Doe de eerste week na de ingreep rustig aan.
 • Het is verstandig de eerste week niet ver te lopen, te bukken en niet zwaar te tillen.
 • U mag de eerste twee weken niet zwemmen, fietsen of sporten.
 • Geslachtsgemeenschap wordt de eerste twee weken afgeraden.
 • U kunt meestal een week na de operatie weer werken.

Controle

Er wordt voor u een controle afspraak gemaakt bij de arts, ongeveer zes weken na de operatie. Wanneer er eerder problemen zijn kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek urologie.

Wanneer neemt u contact met ons op?

 • Als de balzak erg warm, dik en gespannen of pijnlijk aanvoelt;
 • Als u koorts boven de 38,5 °C krijgt;
 • Als de wond erg rood wordt, dik en gespannen aanvoelt.

Polikliniek Urologie: 0413 - 40 19 68 (tijdens kantooruren)
Receptie Bernhoven: 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)

Heeft u nog vragen?

Deze folder geeft algemene voorlichting en extra informatie naast het gesprek met uw behandelende dokter. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek urologie, telefoonnummer 0413 – 40 19 68, route 150.