Skip to Content

Liesbreuk- en littekenbreukmatjes (implantaten)

Inleiding

Een implantaat is een voorwerp dat in het lichaam wordt geplaatst ter vervanging of versterking van een lichaamsdeel. Denk bijvoorbeeld aan een kunstheup. Er zijn vele soorten implantaten van evenzoveel verschillende fabrikanten. Bernhoven kiest voor de meest veilige implantaten en hecht er waarde aan dat u goed geïnformeerd bent over de (medisch-technische) achtergrond van de implantaten die in Bernhoven worden gebruikt. De specialisten in ziekenhuis Bernhoven besteden veel aandacht en zorg voor de toepassing van implantaten zoals bijvoorbeeld de matjes die gebruikt worden voor de behandeling van een liesbreuk of littekenbreuk.Tevens zijn zij goed geschoold voor een juiste toepassing van deze matten. De folder helpt u daarmee een beetje in de veelheid van informatie die u over implantaten op bijvoorbeeld internet kunt vinden. Deze folder gaat over lies- en littekenbreukmatten.

U komt naar Bernhoven voor een ingreep waarbij bij u een polypropylene matje krijgt. Uw behandelend arts heeft met u al gesproken over deze behandeling. Hij/zij heeft u geïnformeerd over de (medische) gang van zaken bij deze ingreep en eventueel verblijf in het ziekenhuis. Deze folder vertelt u wat meer over de lies- en littekenbreukmatten die in Bernhoven worden gebruikt.

De leverancier:

Maquet is al 175 jaar producent van medische hulpmiddelen en heeft haar focus op research & development, training, educatie en service.
Sinds 2011 is Atrium Medical deel geworden van Maquet.
Al meer dan 30 jaar produceert zij medische producten en al meer dan 20 jaar matjes die geïmplanteerd worden bij de behandeling van een liesbreuk en/ of littekenbreuk.
De productiefaciliteit is gevestigd in Amerika, Merrimack NH.
Deze matjes worden wereldwijd geïmplanteerd bij de behandeling van verschillende lies- en littekenbreuken.
Bernhoven kiest voor deze leverancier omdat deze implantaten veilig en betrouwbaar zijn en aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Waarom het implantaat van Maquet?

Voor medische implantaten bestaan wereldwijde wettelijk eisen waaraan de producten van Maquet voldoen. Voor Nederland voldoen de producten aan de CE-normering en zijn ze ISO-13485 gecertificeerd, tevens heeft Maquet FDA goedkeuring (American Food and Drug Administration).
Training en educatie van specialisten en operatie- assistenten staan bij Maquet hoog in het vaandel.

Naast deze garantie registreert Bernhoven wanneer, bij wie, welk implantaat wordt geplaatst. Met dit registratiesysteem is een implantaat altijd terug te vinden. Daarmee loopt Bernhoven vooruit op het landelijk implantatenregister.

Het materiaal

Bij de correctie van een liesbreuk wordt er gebruik gemaakt van een ‘bare mesh’, dit is een ongecoat matje gemaakt van polypropylene. In ziekenhuis Bernhoven kan dit een Prolite zijn (bij de open behandeling van uw liesbreuk) of een Vitamesh (bij een matje die geplaatst wordt middels een ‘kijkoperatie’). Het matje dat gebruikt wordt bij de behandeling van een liesbreuk, wordt geplaatst buiten het buikvlies.
Bij de behandeling van een littekenbreuk is het vaak nodig dat er een matje geplaatst wordt in de buikholte (binnen het buikvlies). Wanneer dit het geval is, wordt er een C-Qur geplaatst, dit is een gecoate mat gemaakt van polypropylene. De coating is gemaakt van Omega 3 (dit is een gepurificeerde farmaceutische kwaliteit visolie). Deze gecoate mat heeft als voordeel dat hij de kans op verklevingen tussen de organen en de mat verkleint.

C-Qur matje Vitamesh

Voor meer informatie over onze producten kunt u de volgende link aanklikken:
http://www.atriummed.com/EN/biosurgery/default.asp

Wachtlijstbemiddeling

Als uw klachten erger worden terwijl u al op de wachtlijst staat, bel dan met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Uw behandelend arts kan dan overleggen en besluiten of u al dan niet eerder moet worden geopereerd.