Met wonddrain naar huis na een borstoperatie
U heeft een operatie ondergaan en gaat met een wonddrain naar huis. Deze folder is samengesteld als geheugensteuntje waarin de meest voorkomende vragen zijn uitgewerkt.
Wat mag u niet met een drain?
- Niet zonnen of onder de zonnebank
- Niet meer dan vijf kilo tillen
- Niet sporten
- Gebruik geen deodorant aan de aangedane kant.
- U mag niet in bad, de wond kan dan week worden en u loopt kans op het krijgen van een infectie.
Wat kunt u wel met een drain?
- U kunt met een drain douchen. Spoel het wondgebied goed. Gebruik geen zeep bij het wondgebied. Droog het deppend af met een schone handdoek.
- U kunt het beste gemakkelijk en wijder zittende kleding dragen. Zo knelt de drain niet af.
- U kunt uw arm gewoon gebruiken tot de pijngrens.
Wat moet u weten over de werking van de drain (vacuüm)
Om de drain ‘vacuüm’ te houden zitten er twee klemmetjes op, één boven de ‘harmonica’ (bovenste) en één tussen de harmonica en het drainzakje (onderste).
De normale stand van de klemmetjes van de drain zijn: het bovenste klemmetje open, en het onderste klemmetje dicht! Als het gebied rondom de oksel dikker wordt, controleer dan eerst of de klemmetjes goed staan voordat u verder gaat.
Als u het bloed / wondvocht vanuit de harmonica wilt legen in het drainzakje, moet u de bovenste klem sluiten en de onderste open zetten. Dan kunt u, door te drukken het bloed / wondvocht in het zakje laten lopen.
Als u klaar bent moet u de eerst de onderste klem sluiten en daarna de bovenste klem weer openen, waardoor de vacuüm weer op de drain zit en het bloed / wondvocht weer in de ‘harmonica’ kan lopen.
Neem tijdens kantooruren contact op met de mammacare verpleegkundige/ verpleegkundig specialist en buiten kantooruren met de spoedeisende hulp als
- Het dunne slangetje dat uit de huid komt, los schiet van het dikkere slangetje.
- Als dit gebeurt, kunt u zelf met jodium of alcohol allebei de uiteinden ontsmetten en de slangetjes weer in elkaar schuiven. De fles of het zakje bevat hierna geen vacuüm meer, dus deze moet vervangen worden. Dit wordt dan in het ziekenhuis gedaan.
- De drain helemaal los schiet uit de wond.
Dit komt zelden voor, maar als dit gebeurt kunt u zelf vast het wondje afplakken met een pleister. Neem daarna contact op. - Koorts ( hoger dan 38.5), toenemende roodheid, warmte van de huid, het gebied rondom de oksel flink opzet (en dit niet door de ‘verkeerde’ stand van de klemmetjes komt), toenemende pijn rondom de insteekplaats en / of forse vochtlekkage optreden.
Het is niet erg als
- de huid rondom de drain wat rood ziet;
- de kleur van het wondvocht rood, oranje, geel ziet;
- er stolseltjes / sliertjes in het drainzakje zitten;
- de eerste dagen meer wondvocht in de drain loopt dan de daarop volgende dagen;
- er wat wondvocht lekt langs het slangetje in de huid, dit kunt u afplakken met een gaasje;
- er een bloeduitstorting is ontstaan bij het wondgebied.
Tip
Het is verstandig om het slangetje van de drain in een lusje vast te plakken op het lichaam. Zo voorkomt u dat er aan de drain getrokken wordt.
Over het verwijderen van de drain wordt met u een afspraak gemaakt.
Vragen
Heeft u, na het lezen van deze folder, nog vragen over de drain of vertrouwt u iets niet, neem gerust contact op met de mammacare- verpleegkundigen / verpleegkundig specialist van Bernhoven.
Telefoonnummer: 0413 - 40 26 60 / 0413 - 40 26 61 (tijdens kantooruren)
Heeft u buiten kantoortijden vragen of problemen, neem dan contact op met
het centrale telefoonnummer van Bernhoven: 0413 - 40 40 40. Op grond van uw vragen wordt beoordeeld welke actie verder nodig is.
Mocht het onverhoopt nodig zijn dat u naar de spoedeisende hulp van Bernhoven komt? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost'.