Skip to Content

MRI-onderzoek bij kinderen

Dit boekje is een hulpmiddel om je kind voor te bereiden op het komende MRI-onderzoek. Angst, spanning en onbekendheid met medische onderzoeken kunnen zowel bij jou als bij je kind zorgen voor onrust en onzekerheid. De angst en onrust zijn van invloed op het vermogen van je kind om mee te werken aan het onderzoek. Het is daarom van belang dat zowel jij als je kind goed geïnformeerd zijn en weten hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. Zo is de kans groter dat je kind zich tijdens het onderzoek minder gespannen voelt. Helaas is een goede voorbereiding nooit een garantie dat je kind helemaal geen angst meer heeft voor het onderzoek. Je kunt het beste een paar dagen voor het onderzoek beginnen met het praten over het MRI-onderzoek.

Inhoud van het boekje

In eenvoudig taalgebruik en met behulp van foto’s wordt zo duidelijk mogelijk uitgelegd wat er voor, tijdens en na het onderzoek gaat gebeuren. Er is zoveel mogelijk nadruk gelegd op wat je kind gaat zien en voelen. Voor jou geven we aanvullende informatie over het onderzoek in deze inleiding.

Wat is een MRI-onderzoek?

MRI staat voor Magnetisch Resonantie Imaging. Bij een MRI-onderzoek worden er doorsnedefoto’s gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel. Bij het onderzoek wordt gebruikgemaakt van een sterke magneet en radiogolven. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. Het onderzoek is niet pijnlijk en het duurt 15 tot 45 minuten. De precieze tijdsduur hangt af van het aantal opnamen dat gemaakt wordt.
In een enkel geval kan het gebeuren dat na een eerste serie foto’s er nog een serie gemaakt wordt. Dit gebeurt wanneer de foto’s niet duidelijk genoeg zijn. Om de foto’s duidelijker te krijgen, kan het nodig zijn om gebruik te maken van contrastvloeistof. Contrastvloeistof wordt via een infuus in de bloedbaan gebracht. Hierdoor wordt het te onderzoeken gedeelte beter in beeld gebracht. De contrastvloeistof wordt vanzelf weer door je kind uitgeplast.

Hoe bereiden jij en jouw kind zich voor op het onderzoek?

  • Voor een MRI-onderzoek is geen voorbereiding nodig.
  • Ben je zwanger? Zorg er dan voor dat een ander vertrouwd persoon tijdens het onderzoek bij je kind kan zijn.
  • Blijf jij zelf bij je kind, dan is het beter om je andere kinderen aan de zorg van iemand anders toe te vertrouwen, zodat jij je kind de volle aandacht kunt geven.
  • Als je een afspraak in de avond of in het weekend hebt, is het niet mogelijk om het contrastmiddel toe te dienen (in de meeste gevallen is dit ook niet nodig). Mocht dit toch nodig zijn, dan krijg je later bericht van ons met het verzoek een nieuwe afspraak te maken (maandag-vrijdag overdag) voor de aanvullende contrastopnames.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s. Hiervan stuurt de radioloog een verslag naar je behandelend arts, die de uitslag met jou bespreekt.
Het verslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven. Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Belangrijke informatie

In de MRI-ruimte mogen geen metalen voorwerpen aanwezig zijn. Daarom krijg je het advies om sieraden thuis te laten of ervoor te zorgen dat je ze af hebt gedaan voordat je de MRI-ruimte binnenkomt. Horloges, telefoons, pinpasjes en/of creditcards die in de MRI-ruimte komen, gaan gegarandeerd kapot. Losse metalen onderdelen zoals pennen en scharen worden door het sterke magneetveld aangetrokken. Zij beschadigen het apparaat en vormen door de grote trekkracht een gevaar voor zowel de patiënt als andere aanwezigen. Controleer ook kleding en eventuele knuffel op metalen onderdelen zoals drukkers, ritsen of knoopjes want deze kunnen in het MRI-apparaat voor storing zorgen. Jouw kleding mag eventueel wel een rits of iets dergelijks hebben, want jij ligt niet in de MRI.

Screeningsformulier

Bij het inplannen van de MRI-scan moet je een screeningsformulier invullen voor je kind en de eventuele begeleider. Heb je dat nog niet gedaan? Klik dan hier voor het kinderformulier. Je kunt het formulier nu downloaden, uitprinten en invullen. Stuur het ingevulde formulier naar:

Bernhoven t.a.v. afdeling radiologie
Antwoordnummer 10140
5400 VB te Uden

Of mail het formulier naar radiologie.administratie@bernhoven.nl.

Wat te doen als je niet kunt komen?

Wanneer je onverwacht niet kunt komen op de afspraak, geef dit dan op tijd door aan de afdeling radiologie. Een ander kan dan in jouw plaats worden geholpen.

Telefoonnummer afdeling radiologie: 0413 - 40 19 62.

Waar meld je je?

3 dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om je digitaal aan te melden? Meld je dan aan met je geldige legitimatiebewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met je afspraak of afspraken.

Wij verzoeken je vriendelijk, nadat je (digitaal) bent aangemeld, je 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip te melden bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze folder? Neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie: 0413 - 40 19 62 (8.00 - 17.30 uur).

 

Informatie voor je kind

De dokter wil graag weten wat er met je aan de hand is. Alleen kan hij of zij dit aan de buitenkant niet zien. Daarom moeten er een paar foto’s gemaakt worden van hoe jouw lichaam er van binnen uit ziet. Misschien heeft papa of mama ook wel eens een foto van je gemaakt. Dan weet je dat foto’s maken helemaal geen pijn doet. De foto’s die de dokter wil hebben moeten in het ziekenhuis gemaakt worden. Dit gebeurt met een groot foto-apparaat, in een speciale kamer in het ziekenhuis.

Foto's laten maken

Als je die kamer met papa of mama binnenkomt, zie je:

  • een mevrouw of meneer in een wit pak. Deze mevrouw of meneer noemen we een ‘laborant’
  • een apparaat met een groot rond gat erin. Dit is het grote foto-apparaat
  • een bed dat door het gat in het apparaat steekt
  • een raam.

De kamer van het onderzoek

Je mag zelf op het bed klimmen. De laborant zal je vertellen hoe je mag gaan liggen. Papa of mama blijft vlak bij je.

De kamer uit

De laborant schuift het bed op in de tunnel. Als je goed ligt, dan gaat de laborant achter het grote raam zitten. Als de laborant door het raam kijkt ziet hij of zij je precies liggen. Zo kunnen de foto’s gemaakt worden en kan de laborant tegelijkertijd naar je kijken.

Geluid

Als het MRI-apparaat foto’s aan het maken is, maakt het wel héél véél herrie. Het klinkt een beetje als een hard getik. Door de oordoppen die jij en jouw papa of mama in de oren hebben, hoor je het geluid minder hard.

Stil blijven liggen

Het duurt een tijdje voordat het foto-apparaat klaar is met het maken van de foto’s. Al die tijd moet je proberen héél stil te blijven liggen. Anders mislukken de foto’s en moet het weer opnieuw. Papa of mama mag bij je blijven, maar jullie mogen even niet samen praten. Anders zou je misschien per ongeluk toch bewegen.

Wat gaat er gebeuren als de foto’s klaar zijn?

Als alle foto’s klaar zijn, dan komt de laborant weer de kamer in. Hij of zij zegt dan dat alles klaar is en je mag weer bewegen. Je mag zelf van het bed afklimmen en klaar ben je. Dat was het onderzoek! Nu weet je een beetje wat er gaat gebeuren. Praat er maar eens goed over met papa of mama. Als er nog iets is wat je niet begrijpt, kun je dat altijd nog aan de dokter of de laborant vragen.