Skip to Content

MRI-onderzoek bij kinderen, wat doen ze dan?

Dit boekje is een hulpmiddel om je kind voor te bereiden op het komende MRI-onderzoek. Angst, spanning en onbekendheid met medische onderzoeken kunnen zowel bij jou als bij jouw kind zorgen voor onrust en onzekerheid. De angst en onrust is van invloed op het vermogen van het kind om mee te werken aan het onderzoek. Het is daarom van belang dat zowel jij als jouw kind goed geïnformeerd zijn en weten hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. Zo is de kans groter dat jouw kind zich tijdens het onderzoek minder gespannen voelt. Helaas is een goede voorbereiding nooit een garantie dat jouw kind totaal geen angst meer heeft voor het onderzoek. Het beste begin je met de voorbereiding enkele dagen voor het onderzoek.

Inhoud van het boekje

In eenvoudig taalgebruik en met behulp van foto’s wordt zo duidelijk mogelijk uitgelegd wat er voor, tijdens en na het onderzoek gaat gebeuren. Er is zoveel mogelijk nadruk gelegd op wat het kind gaat zien en voelen. Voor jou wordt enige aanvullende informatie over het onderzoek gegeven in deze inleiding.

Wat is een MRI-onderzoek?

MRI staat voor Magnetisch Resonantie Imaging. Bij een MRI-onderzoek worden er doorsnede foto’s gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterke magneet en radiogolven. Er wordt dus géén gebruik gemaakt van röntgenstralen. Het onderzoek is niet pijnlijk en het duurt 15 tot 45 minuten. De precieze tijdsduur hangt af van het aantal opnamen dat gemaakt wordt.
In een enkel geval kan het gebeuren dat na een eerste serie foto’s er nog een serie gemaakt wordt. Dit gebeurt wanneer de foto’s onvoldoende duidelijk zijn. Om de foto’s duidelijker te krijgen, kan het nodig zijn om gebruik te maken van contrast vloeistof. Contrastvloeistof wordt via een infuus in de bloedbaan gespoten. Hierdoor wordt het desbetreffende gedeelte beter in beeld gebracht. De contrastvloeistof wordt vanzelf weer door uw kind uitgeplast.

Hoe bereiden jij en jouw kind zich voor op het onderzoek?

Voor een MRI onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Ben je zwanger? Zorg er dan voor dat er een ander vertrouwd persoon tijdens het onderzoek bij jouw kind aanwezig kan zijn. Blijf jij bij jouw kind , dan is het beter dat evt andere kinderen aan iemand anders’ zorg toe te vertrouwen zodat jij jouw kind de volle aandacht kan geven.

Indien je een afspraak in de avond of in het weekend hebt is het niet mogelijk om contrastmiddel toe te dienen, in de meeste gevallen is dit ook niet nodig. Mocht dit onverhoopt toch nodig zijn, dan krijg je later bericht van ons met het verzoek tot een nieuwe afspraak (ma-vr overdag) voor de aanvullende contrastopnames.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s. Hij stuurt hiervan een verslag naar de behandelend arts. De arts bespreekt de uitslag met je.

Belangrijk!

In de MRI-ruimte mogen geen metalen voorwerpen aanwezig zijn daarom krijg je het advies om sieraden en andere “overbodige” spullen thuis te laten of er voor te zorgen dat je je daarvan hebt ontdaan voordat je de MRI-ruimte betreedt. Horloges, telefoons, pinpasjes en/of creditcards welke in de MRI-ruimte komen, gaan gegarandeerd kapot. Losse metalen onderdelen zoals pennen en scharen worden door het sterke magneetveld aangetrokken. Zij beschadigen het apparaat en vormen door de grote trekkracht een enorm gevaar voor zowel de patiënt als andere aanwezigen. Controleer ook de kleding (en eventueel knuffel) op metalen onderdelen zoals drukkers, ritsen, knoopjes en andere voorwerpen want deze kunnen in het MRI-apparaat voor storing zorgen. Jouw kleding mag eventueel wel een rits of iets dergelijks hebben, want jij ligt niet in de MRI.

Screeningsformulier

Bij het inplannen van de MRI-scan dient er een screeningsformulier voor het kind en de eventuele begeleider te worden ingevuld. Heb je dat nog niet gedaan? Klik dan hier voor het kinderformulier. Je kunt het formulier nu downloaden, uitprinten en invullen. Stuur het ingevulde formulier naar: Ziekenhuis Bernhoven t.a.v. afdeling radiologie. Antwoordnummer 10140, postcode 5400 VB te Uden.

Wat te doen als je niet kunt komen?

Wanneer je onverwacht niet kunt komen op de afspraak, geef dit dan op tijd door aan de afdeling radiologie. Een ander kan dan in jouw plaats worden geholpen.

Telefoonnummer afdeling radiologie: 0413 - 40 19 62

Waar meld je je?

Je meldt je 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040 op de begane grond.

Die 10 minuten zijn nodig vanwege strakke planning en eventuele voorbereidingen op het onderzoek.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen bel dan naar de afdeling radiologie.

  • Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62

 

Informatie voor jou

De dokter wil graag weten wat er met je aan de hand is. Alleen kan hij dit aan de buitenkant niet zien. Daarom moeten er een paar foto’s gemaakt worden van hoe jouw lichaam er van binnen uit ziet. Misschien heeft papa of mama ook wel eens een foto van je gemaakt. Dan weet je dat foto’s maken helemaal geen pijn doet. De foto’s die de dokter wil hebben moeten in het ziekenhuis gemaakt worden. Dit gebeurt met een groot foto-apparaat, in een speciale kamer in het ziekenhuis.

Foto's laten maken

Als je die kamer met papa of mama binnen komt zie je de volgende dingen:

  • Mevrouw of meneer in een wit pak. Deze mevrouw of meneer noemen we een ‘laborant’.
  • Een apparaat met een groot rond gat erin. Dit is het grote foto-apparaat.
  • Een bed dat door het gat in het apparaat steekt.
  • Een raam.

De kamer van het onderzoek

Je mag zelf op het bed klimmen. De laborant zal je vertellen hoe je mag gaan liggen. Papa of mama blijft vlak bij je.

De kamer uit

De laborant schuift het bed op in de tunnel. Als je goed ligt dan gaat de laborant achter het grote raam zitten. Als de laborant door het raam kijkt ziet hij/zij je precies liggen. Zo kunnen de foto’s gemaakt worden en kan hij/zij tegelijkertijd naar je kijken.

Geluid

Als het MRI-apparaat foto’s aan het maken is, maakt het wel héél véél herrie. Het klinkt een beetje als een hard getik. Door de oordoppen die jij en jouw papa of mama in de oren hebben, hoor je het geluid minder hard.

Stil blijven liggen

Het duurt een tijdje voordat het foto-apparaat klaar is met het maken van de foto’s. Al die tijd moet je proberen héééél stil te blijven liggen. Anders mislukken de foto’s en moet het weer opnieuw. Papa of mama mag bij je blijven, maar jullie mogen even niet samen praten. Anders zou je misschien per ongeluk toch bewegen.

Wat gaat er gebeuren?

Als alle foto’s klaar zijn dan komt de laborant in een wit pak weer de kamer in. Hij/zij zegt dan dat alles klaar is en je mag weer bewegen. Je mag zelf van het bed afklimmen en klaar ben je. Dat was het onderzoek! Nu weet je een beetje wat er gaat gebeuren. Praat er maar eens goed over met papa of mama. Als er nog iets is wat je niet begrijpt kun je dat altijd nog aan de dokter of de laborant vragen.