Skip to Content

Prostaat echografie

Uw behandelend arts heeft voorgesteld bij u een echografie van de prostaat te verrichten. In deze folder vindt u informatie over het onderzoek, de voorbereiding en andere zaken die voor u van belang kunnen zijn.

Echografie van de prostaat

De prostaat is een klier die normaal gesproken ongeveer zo groot is als een kastanje. De klier dient voor de productie van zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderkant van de blaas, op de plaats waar de blaas overgaat in de plasbuis. De prostaat kan worden onderzocht met echografie. Dit is een onderzoek met geluidsgolven waarvan de frequentie zo hoog is dat u het geluid niet kunt horen.

 

Met het echoscopisch onderzoek worden de prostaat en de omgeving ervan afgebeeld. Zo kan de arts de grootte, vorm en inwendige structuur beoordelen. Het onderzoek helpt bij het stellen van de juiste diagnose. Bekend is dat prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting, maar er kunnen ook kwaadaardige weefsels in de prostaat ontstaan.

De echografie is een inwendig onderzoek, dat via de anus wordt uitgevoerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de uroloog en vindt plaats op de polikliniek urologie.

Eten en drinken

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor dit onderzoek. U mag tot het onderzoek gewoon eten en drinken.

Onderzoek

De echografie vindt plaats in de behandelkamer. de uroloog vertelt wat u moet doen. U gaat met een ontbloot onderlichaam op uw linkerzij op de behandeltafel liggen met uw knieën zo hoog mogelijk opgetrokken. De uroloog brengt een sonde (buisje) enkele centimeters in de anus. Op de sonde is een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Het inbrengen van dit staafje voelt ongemakkelijk aan maar is niet pijnlijk. Via de sonde worden de prostaat en de zaadblaasjes in beeld gebracht op een beeldscherm. De grootte van de prostaat kan op deze manier nauwkeurig worden gemeten, terwijl de uroloog de inwendige vorm goed kan bekijken. Bovendien zijn eventuele afwijkingen zichtbaar. Het onderzoek duurt ongeveer vijf tot tien minuten.

De uitslag

Na het onderzoek bespreekt de uroloog met u de uitslag.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie.

  • Telefoonnummer: 0413-401968
  • Route 150