Skip to Content

Röntgenonderzoek maag

Uw behandelend arts heeft voor u een röntgenonderzoek van de maag aangevraagd. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van een contrastmiddel röntgenfoto's gemaakt. Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek worden foto's gemaakt van de mond, keel, slokdarm en de maag.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico's en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Zwangerschap

Als u zwanger bent of daar een vermoeden van heeft, neem dan telefonisch contact op met de afdeling Radiologie voor nader overleg.

Risico's en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Nuchter zijn wil zeggen dat u de avond voorafgaand aan het onderzoek vanaf 20.00 uur niet mag eten, drinken en roken.
    Uw maag moet leeg zijn, anders worden de foto's door vocht en voedselresten onduidelijk. Roken is niet toegestaan omdat roken de maagzuurproductie stimuleert. Hierdoor komt er ongewenst vocht in de maag.
  • Eventuele medicijnen kunt u op de gebruikelijke manier innemen, ook op de dag van het onderzoek.
  • Als u suikerziekte(diabetes) heeft, overleg dan met uw arts of diabetesverpleegkundige over het eventueel aanpassen van uw medicijnen, insuline of eten.
  • Het contrastmiddel dat u voor dit onderzoek te drinken krijgt heeft mogelijk invloed op eventuele bloeduitslagen. Wanneer u nog bloed moet laten prikken kunt u dit het beste doen vóór het onderzoek of 24 uur na het onderzoek. Lukt dit niet, vertel dan bij het laboratorium dat u in de afgelopen 24 uur een onderzoek met drinken van contrastvloeistof heeft gehad.

Onderzoek

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt u halen uit de wachtruimte en vertelt u wat er gaat gebeuren. In het kamertje naast de onderzoekkamer moet u zich uitkleden, uw onderbroek mag u aanhouden.
In de onderzoekkamer neemt u plaats op de onderzoektafel. Dit kan staand of liggend zijn. Boven of voor de onderzoektafel hangt het apparaat dat de foto’s maakt. Vervolgens krijgt u een beker bariumpap te drinken. De bariumpap zorgt ervoor dat de mond, keel, slokdarm, en maag goed zichtbaar zijn op de foto's.
Tijdens het drinken van de bariumpap maakt de radioloog de eerste foto's. Er worden foto's gemaakt zowel in liggende als in staande houding en tijdens het slikken. De uitgebreidheid van dit onderzoek hangt af van de specifieke vraag van uw behandelend arts, hierdoor worden soms meer of minder foto's gemaakt.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.

Na het onderzoek

De laborant vertelt u wanneer het onderzoek afgelopen is. U mag dan weer gewoon eten en drinken.
Na het onderzoek zal uw ontlasting tijdelijk lichter van kleur zijn door de bariumpap.
Ook kunt u de eerste dagen na het onderzoek last hebben van een moeilijke stoelgang (=obstipatie of verstopping). U krijgt daarom het advies om na het onderzoek veel te drinken.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar uw behandelend arts, die de uitslag met u zal bespreken.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling Radiologie.

Telefoon 0413 - 40 19 62