Skip to Content

Voedingsadvies bij alvleesklierontsteking (pancreatitis)

Een pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier. De alvleesklier wordt in medische taal pancreas genoemd. Eén van de taken van de alvleesklier is het aanmaken van spijsverteringsenzymen. Deze enzymen zorgen ervoor dat het voedsel in kleine stukjes verdeeld wordt. Deze kleine stukjes voedsel kunnen beter worden opgenomen in de darm.

Oorzaken

In de meeste gevallen wordt een alvleesklierontsteking veroorzaakt door:

  • een verstopping van de afvoergang van de alvleesklier naar de darmen door galstenen
  • overmatig alcoholgebruik

Daarnaast kunnen er nog andere oorzaken zijn voor het ontstaan van een alvleesklierontsteking.

 

Acute alvleesklierontsteking

Dit is een kortdurende of tijdelijke ontsteking van de alvleesklier.

Voedingsadviezen

U mag (proberen te) eten met een acute alvleesklierontsteking. Alleen als dit niet gaat door de pijn, een verminderde werking van de darmen, of als u niet genoeg binnenkrijgt, wordt er sondevoeding gegeven.

Indien galstenen de oorzaak zijn van de alvleesklierontsteking is het verstandig om niet te vet te eten. Onder te vet eten verstaan we dan bijvoorbeeld gefrituurde producten en gepaneerde producten.

Uw diëtist zal u begeleiden bij het opbouwen van de voeding.

 

Chronische alvleesklierontsteking

Dit is een langdurige of steeds terugkerende ontsteking van de alvleesklier.

Voedingsadviezen

Gebruik frequente kleine maaltijden, bij voorkeur 3 kleine hoofdmaaltijden en 3 kleine tussendoortjes. Als u vettige diarree blijft houden, kan het nodig zijn om alvleesklierenzymen te gaan gebruiken. Deze zullen dan worden voorgeschreven door uw arts. Hierbij is het wenselijk dat de diëtist het gebruik afstemt op uw eetgewoontes.

Het is mogelijk dat u diabetes mellitus ontwikkelt ten gevolge van een verminderde werking van de alvleesklier. Uw diëtist zal u hierbij voedingsadviezen geven.

 

Alcohol

Indien alcohol de oorzaak is van de alvleesklierontsteking is het belangrijk dat u geen alcohol meer gebruikt. Is alcoholgebruik niet de oorzaak, overleg dan met uw behandelend arts of een matig gebruik van alcohol is toegestaan.