Skip to Content

Voedingsadvies bij een alvleesklierontsteking (pancreatitis)

In deze folder lees je voedingsadviezen bij een alvleesklierontsteking.

Een pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier. De alvleesklier wordt in medische taal pancreas genoemd. Eén van de taken van de alvleesklier is het aanmaken van spijsverteringsenzymen. Deze enzymen verdelen het voedsel in kleine stukjes. Deze kleine stukjes voedsel kunnen beter worden opgenomen in de darm. 

Oorzaken

Meestal wordt een alvleesklierontsteking veroorzaakt door:

  • een verstopping van de afvoergang van de alvleesklier naar de darmen door galstenen
  • overmatig alcoholgebruik

Daarnaast kunnen er nog andere oorzaken zijn voor het ontstaan van een alvleesklierontsteking.

Acute alvleesklierontsteking

Dit is een kortdurende of tijdelijke ontsteking van de alvleesklier.

Voedingsadviezen

Je mag (proberen te) eten met een acute alvleesklierontsteking. Je krijgt alleen sondevoeding als je niet kan eten door de pijn, bij verminderde werking van de darmen of als je niet genoeg binnenkrijgt. Als galstenen de oorzaak zijn van de alvleesklierontsteking is het verstandig om niet te vet te eten. Onder te vet eten verstaan we bijvoorbeeld gefrituurde producten en gepaneerde producten. Je diëtist begeleidt je bij het opbouwen van de voeding.

Chronische alvleesklierontsteking

Dit is een langdurige of steeds terugkerende ontsteking van de alvleesklier.

Voedingsadviezen

Gebruik regelmatig kleine maaltijden. Bij voorkeur 3 kleine hoofdmaaltijden en 3 kleine tussendoortjes. Als je vettige diarree blijft houden, kan het nodig zijn om alvleesklierenzymen te gaan gebruiken. Deze worden dan voorgeschreven door je arts. Het is hierbij belangrijk dat je diëtist het gebruik afstemt op jouw eetgewoontes.

Het is mogelijk dat je diabetes mellitus ontwikkelt ten gevolge van een verminderde werking van de alvleesklier. Je diëtist geeft je hierbij voedingsadviezen.

Alcohol

Indien alcohol de oorzaak is van de alvleesklierontsteking is het belangrijk dat je geen alcohol meer gebruikt. Is alcoholgebruik niet de oorzaak, overleg dan met je behandelend arts of een matig gebruik van alcohol is toegestaan.  

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met je diëtist.

  • Diëtetiek via telefoon 0413 – 40 22 50 (binnen kantooruren)
  • Receptie via telefoon 0413 – 40 40 40 (buiten kantooruren)