Spring naar de content

Echo van het hart met contrast

U heeft met uw cardioloog besloten dat u een echo met contrast krijgt van uw hart. Echografie is een onderzoek waarbij hoogfrequente geluidsgolven (ultrageluid) worden gebruikt. De geluidsgolven hoor je niet en ze zijn ook niet schadelijk. De geluidsgolven die bij dit onderzoek op uw hart gericht worden, worden door het hart teruggekaatst. Dat terugkaatsen is de echo.

Op die manier krijgen we de structuur van het hart in beeld. Ook de snelheid van uw bloedstroom en de stroomrichting van het bloed kunnen we dankzij de echo aflezen. Met dit onderzoek kunnen we zien of er afwijkingen aan uw hart zijn.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek wordt gedaan op de functieafdeling en u meldt zich op de met u afgesproken tijd aan eerste balie op route 120 op de eerste verdieping van Bernhoven.

Hoe bereidt u zich voor?

U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden voor dit onderzoek.

Hoe verloopt het onderzoek?

 • Bij dit onderzoek is de cardioloog aanwezig, samen met één of twee laboranten.
 • We vragen u om uw blouse of trui uit te doen, vrouwen moeten ook hun beha uit doen. Daarna gaat u op bed liggen.
 • Nu sluiten we u aan op de monitor. Hiervoor plakken we ECG elektroden op uw lichaam. Deze elektroden vangen uw hartslag op en registreren die.
 • Dan maakt de laborant geluidsopnames terwijl u op uw rug of linkerzijde ligt.
 • U krijgt wat gel op uw borst waarmee de laborant een klein apparaatje (de transducer) over uw borstkas schuift op de plek van uw hart.
 • Nu kunnen we uw hart van verschillende kanten zien op het beeldscherm. Deze beelden worden opgeslagen in een computer.
 • Dit onderzoek doet geen pijn, wel kunt u het bewegen van de transduce misschien niet prettig vinden, de gel voelt koud aan.
 • We zien het hart, maar we kunnen ook de snelheid van de bloedstroom bekijken. Als we de versterker aanzetten kunt u die bloedstroom ook horen.
 • U krijgt een infuusnaaldje in een ader in uw arm.
 • Hierop sluit de laborant twee spuiten aan. Hierin zitten een zoutoplossing, zuurstof en uw eigen bloed. Als dit snel wordt gemengd, ontstaan microbubbels. Met deze bubbels kunnen we kleine gaatjes in de tussenwanden van uw hart zichtbaar maken.
 • Tijdens het onderzoek spuiten we de microbubbels in en we vragen u om te persen. Daardoor verhoogt u de druk in uw hart en maken we de gaatjes goed zichtbaar. Het kan zijn dat de laborant vraagt of u dit een paar keer wilt doen.
 • Als alles klaar is, wordt het infuusnaaldje uit uw arm gehaald.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het hele onderzoek duurt ongeveer een half uur.

De uitslag

De resultaten van het onderzoek zijn niet meteen bekend. De uitslag van de meting hoort u terug van uw specialist bij de eerstvolgende afspraak op de poli. Of er wordt met u afgesproken dat u de uitslag per telefoon krijgt.

Wanneer nog geen vervolgafspraak is gemaakt, maak dan zelf even een nieuwe afspraak bij de polikliniek cardiologie.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan naar de polikliniek cardiologie van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur – 17.00 uur: 0413 – 40 19 23. Bel ons ook als u niet op uw afspraak kunt komen, want dan maken we een nieuwe afspraak.