Spring naar de content

Echo van het hart met contrast

In overleg met uw arts heeft u besloten dat u binnenkort een onderzoek van uw hart krijgt. Dit onderzoek noemen we echo van het hart met contrast. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Wat is een echografie?

Bij een echografie brengen we met geluidsgolven die je niet kunt horen een lichaamsdeel in beeld. In dit geval uw hart. Dit doen we met een instrument dat een probe heet. Op de probe doen we wat gel zodat we de probe over de borst kunnen schuiven. De gel voelt wat koud aan.

We zenden geluidsgolven uit die weerkaatsen op het hart en de bloedstroom, dat is de echo. De geluidsgolven worden omgezet in beeld en geluid. Zo zien we op een beeldscherm het hart en kunnen we kijken hoe het hart beweegt en horen wij de bloedstroom. Op het moment dat we bloedstroom meten hoort u de hartslag van u zelf.

Hoe verloopt het onderzoek?

 • Bij dit onderzoek is de cardioloog aanwezig, samen met één of twee laboranten.
 • U trekt uw bovenkleding uit en neemt plaats op de onderzoekstafel.
 • We sluiten u aan op een monitor met ECG-elektroden. We plakken de elektroden op uw lichaam. Deze elektroden nemen uw hartslag waar en registreren het hartritme.
 • U gaat op uw rug of linkerzij liggen en dan maakt de laborant opnames. Daarvoor krijgt u wat geleidingsgel op uw borst. Daarna beweegt de laborant een apparaatje (de probe) over de borstkas op de plaats waar het hart ligt. Op het beeldscherm is het hart van verschillende kanten te zien. De beelden worden digitaal vastgelegd. Het onderzoek doet meestal geen pijn. Soms wordt het bewegen met de transducer over de borst als vervelend ervaren.
 • Vervolgens krijgt u een infuusnaaldje in een ader in uw arm.
 • Hierop sluit de laborant twee spuiten aan. Hierin zitten een zoutoplossing, zuurstof en uw eigen bloed. Als dit snel wordt gemengd, ontstaan microbubbels. Met deze bubbels kunnen we kleine gaatjes in de tussenwanden van uw hart zichtbaar maken.
 • Tijdens het onderzoek spuiten we de microbubbels in en we vragen u om te persen. Daardoor verhoogt u de druk in uw hart en kunnen we de gaatjes waarnemen. Het kan zijn dat de laborant vraagt of u dit een paar keer wilt herhalen.
 • Als alles klaar is, wordt het infuusnaaldje uit uw arm verwijderd..

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het hele onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Hoe bereidt u zich voor?

U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden voor dit onderzoek.

Waar moet u zijn?

 • U meldt zich aan de balie van poli cardiologie op het afgesproken tijdstip. Route 120.
 • Na het aanmelden gaat u zitten in de wachtruimte  van de afdeling functieonderzoek, route 110.
 • De laborant weet dat u hier wacht en komt u hier halen als u aan de beurt bent.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts en niet van de laborant. Als er voor u nog geen vervolgafspraak is gemaakt kunt u zelf een afspraak maken met uw behandelend arts. De cardioloog beoordeelt de beelden en geeft de uitslag aan uw arts. Uw arts bespreekt de uitslag met u.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan naar de polikliniek cardiologie op maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur – 17.00 uur: 0413 – 40 19 23.

Kunt u niet op uw afspraak komen? Bel ons dan voor een nieuwe afspraak.