Spring naar de content

Echocardiografie via de slokdarm (TEE-onderzoek)

Uw behandelend arts heeft een echo onderzoek van het hart via de slokdarm aangevraagd. In deze folder leggen we meer uit over het onderzoek en andere zaken die voor u belangrijk kunnen zijn.

Dit onderzoek wordt met een moeilijk medisch woord ook wel transoesophagaleechocardiografie of TEE - onderzoek genoemd. Een TEE - onderzoek is een echo-onderzoek van het hart. Met behulp van geluidsgolven worden afbeeldingen van het hart gemaakt. De afbeeldingen zijn te zien op een beeldscherm. Op de afbeeldingen zien we het hart en zijn mogelijke afwijkingen in de bouw en de functie van het hart ook te zien.

Het onderzoek gebeurt met een buigzame slang die via uw mond in de slokdarm wordt gebracht, tot deze op de hoogte van het hart ligt. Via deze slang worden geluidsgolven opgevangen en omgezet in beelden van het hart. De slang kan door de slokdarm dicht bij het hart worden gebracht, waardoor het onderzoek meer informatie geeft dan gewoon echo-onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de cardioloog en een cardiologisch laborant.

Waar moet u zijn?

  • U meldt zich aan de balie van poli cardiologie op het afgesproken tijdstip. Route 120.
    Na het aanmelden gaat u zitten in de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek, route 110.
    De laborant weet dat u hier wacht en komt u hier halen als u aan de beurt bent. 

Kunt u niet komen?

Wanneer u niet op de afspraak kunt komen, bel ons dan zo snel mogelijk op tijdens kantooruren: polikliniek cardiologie op telefoonnummer: 0413 - 40 19 23. 

Hoe bereidt u zich voor?

Heeft u vragen over insulinegebruik op de dag van het onderzoek, overleg dit met uw behandeld arts. Afhankelijk van de tijd waarop u uw onderzoek krijgt, mag u 's morgens nog een licht ontbijt hebben, bestaande uit: beschuit met jam en thee.
Vanaf 6 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten en drinken.
Gebruikt u medicijnen dan kunt u die met wat water om 07:00 uur innemen. 
Heeft u een kunstgebit dan moet u dit tijdens het onderzoek uit doen, wij hebben een gebitsbakje voor u. Uw bril moet u afzetten.

Het onderzoek

Voor het onderzoek moet uw bovenlichaam gedeeltelijk bloot zijn. Tijdens het onderzoek wordt uw hartritme gecontroleerd. Hiervoor krijgt u drie elektroden op uw rug geplakt. Deze elektroden nemen uw hartslag waar en registreren het hartritme. Voor het onderzoek verdooft de laborante eerst de keel. Dit gebeurt met een spray. De verdoving werkt direct. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel, meestal op uw linkerzijde. De cardioloog schuift de buigzame slang via uw mond voorzichtig verder tot aan de hoogte van uw hart. Het inbrengen van de slang is niet prettig, maar doet geen pijn. Soms kunt u een benauwd gevoel krijgen. Dit kunt u voorkomen door zo rustig mogelijk te blijven ademen, de luchtwegen zijn volledig vrij doorgankelijk. Wanneer de slang op de juiste plaats zit, worden de geluidsgolven opgevangen en weergegeven op het beeldscherm.

De mogelijkheid bestaat dat u voor het onderzoek een infuusnaaldje krijgt ingebracht. Hierop worden twee spuiten aangesloten. Hierin zitten zoutoplossing, zuurstof en uw eigen bloed. Als dit snel gemengd wordt ontstaan er zogenoemde 'microbubbels'. Hiermee kunnen de hele kleine gaatjes in de tussenwanden van het hart zichtbaar gemaakt worden. Tijdens het onderzoek worden de 'microbubbels' ingespoten en wordt aan u gevraagd om te persen, hiermee wordt de druk in uw hart verhoogd en kunnen eventuele gaatjes zichtbaar gemaakt worden. Er kan gevraagd worden om dit enkele keren te herhalen. Na het onderzoek wordt het infuusnaaldje weer verwijderd.

Tijdens het onderzoek is het licht gedimd, dit is om de beeldvorming op het scherm beter te kunnen zien. 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 35 minuten.

Zijn er problemen?

In zeer zeldzame gevallen bestaat  de mogelijkheid dat er, bij het inbrengen van de slang, een beschadiging in de slokdarm ontstaat.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u minimaal 1 uur niet eten en drinken. Dit is nodig omdat de verdoving van de keel nog niet is uitgewerkt. Hierna probeert u voorzichtig eerst wat water te drinken. Voorzichtig omdat bij verdoving een kans op verslikken aanwezig is.

Naar huis en dan?

Doordat u nuchter bent voor het onderzoek en doordat u na het onderzoek niet meteen mag eten kan het zijn dat u niet fit genoeg bent om zelf naar huis te rijden. Neem daarom iemand mee zodat hij/zij u naar huis kan brengen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist en nooit van de laborant. Als er voor u nog geen vervolgafspraak is gemaakt dan zal de laborant u de weg wijzen hiervoor. De cardioloog beoordeelt de beelden en bespreekt zijn bevindingen tijdens de eerstvolgende afspraak met u.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek cardiologie tijdens kantooruren, telefoonnummer: 0413 - 40 19 23