Spring naar de content

Anderhalvelijns zorg dermatologie bij uw huisarts

Een gezamenlijk spreekuur van huisarts en dermatoloog

Waarom een gezamenlijk spreekuur van de huisarts met de dermatoloog?

In de huisartsenpraktijk komen iedere dag patiënten die klachten van de huid hebben. De meeste van deze patiënten kunnen door de huisarts zelf behandeld worden. Er komen echter ook regelmatig patiënten met huidklachten waarvan de oorzaak niet direct bekend is, of bij wie een behandeling niet aanslaat. Om deze patiënten de juiste behandeling te geven zonder dat zij naar het ziekenhuis hoeven te komen, wordt door uw huisarts het dermatologiespreekuur gehouden.

Wat gebeurt er op het dermatologiespreekuur? 

Tijdens het dermatologiespreekuur bespreekt en bekijkt één van de dermatologen (huidartsen) van Bernhoven samen met u en uw huisarts uw huidklachten. De dermatoloog geeft uw huisarts daarna een eenmalig advies over de te volgen behandeling. De huisarts behandelt u daarna in 80 procent van de gevallen verder zelf. Slechts een klein deel van de patiënten wordt vanuit het dermatologiespreekuur alsnog naar het ziekenhuis doorverwezen.

Wanneer kunt u een afspraak krijgen voor het dermatologiespreekuur?

Uw huisarts bespreekt met u of een afspraak voor het dermatologiespreekuur zin heeft. Dat is namelijk niet altijd zo, bijvoorbeeld bij een vermoeden van kwaadaardige huidkanker, of bij een behandeling die in het ziekenhuis moet worden aangeboden. Dan wordt u direct naar het ziekenhuis doorverwezen.

De afspraak voor het dermatologiespreekuur is altijd eenmalig. Het gaat hier alleen om een behandeladvies. Er worden voor dit spreekuur geen controles afgesproken. Die maakt u daarna bij uw eigen huisarts.

Wat kost het dermatologiespreekuur?

Het dermatologiespreekuur valt onder de huisartsenzorg. Daarom hoeft u niets te betalen. Want voor huisartsenzorg betaalt u geen eigen risico.

Wat is het doel van het dermatologiespreekuur?

Door het gemeenschappelijke spreekuur van de huisarts en de dermatoloog in de huisartsenpraktijk te houden, kan de huisarts dichtbij huis betere dermatologische zorg leveren. En omdat de meeste patiënten niet naar het ziekenhuis hoeven, dalen de zorgkosten.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over het dermatologiespreekuur? Stel uw vragen aan uw huisarts.

Als u vragen heeft over uw eigen risico, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.