Spring naar de content

Bad- PUVA behandeling

 

De dermatoloog heeft u geadviseerd te starten met een UVA badpuva behandeling. In deze folder leest u meer over deze behandeling.

Wat is UV-lichttherapie?

UV-lichttherapie is een behandeling met behulp van kunstlicht. Natuurlijk zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Dit effect ontstaat voornamelijk door een bepaald deel van het zonlicht, het ultraviolet (UV) licht. Dit UV licht is weer onderverdeeld in drie soorten licht: UV-A, UV-B en UV-C.

Elke soort UV-licht heeft specifieke kenmerken. Deze folder gaat over behandeling met UV-A licht

 Bad-PUVA

Bij Bad-PUVA gaat u voorafgaand de behandeling eerst 15 minuten in warm bad met psoraleen. Dit is een medicijn dat aan het badwater wordt toegevoegd. Psoraleen maakt de huid tijdelijk extra gevoelig voor het ultraviolette-A zonlicht. Nadat u 15 minuten in het bad hebt gelegen kunt u direct door naar de lichtcabine waarbij u volgens een opbouwend schema enkele seconden tot minuten belicht wordt.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

Bad-PUVA kan worden ingezet bij patiënten met psoriasis, eczeem en granuloma annulare.   

De behandeling

De Bad- PUVA behandeling vindt plaats op de locatie van Bernhoven in Uden. U meldt zich aan de balie op route 20 waarna u in de wachtruimte gaat zitten. Hier komt de assistente u ophalen.

Het bad wordt voor u klaargemaakt met de eerder genoemde psoraleen en ook de lichtcabine wordt alvast ingesteld. Na 15 minuten in het bad te hebben gelegen mag u zich afdrogen en daarna meteen plaatsnemen in de lichtcabine die u zelf (na uitleg van de assistente) aan zet. Deze behandeling krijgt u twee maal per week plaatsvinden voor minimaal zes weken. Na ongeveer zes weken lichttherapie komt u weer op controle bij de dermatoloog

Voorzorgsmaatregelen

 • UVA-licht is schadelijk voor de ogen. Daarom krijgt u bij de eerste behandeling een speciaal UV-brilletje van ons. Zorg ervoor dat u dit brilletje bij iedere behandeling meebrengt en opzet.
 • Neem in verband met hygiëne iedere keer als u komt badslippers mee. Handdoeken en een badjas zijn voor u aanwezig op de polikliniek.
 • Bij de man is de huid van de geslachtsdelen gevoelig voor langdurige blootstelling aan UVA- licht. Draag ter bescherming bij belichting in dat gebied een zo klein mogelijke slip. Bij voorkeur elke keer dezelfde soort, zodat steeds dezelfde delen van de huid bedekt zijn.
 • Tijdens het belichten moeten sierraden uit.
 • Op de dag van de belichting moet u vanwege vergrote kans op verbranding zonlicht vermijden. Op de dag van de behandeling met UVA-lichttherapie kunt u het beste uw lichaam zoveel mogelijk af dekken met kleding en regelmatig te smeren met zonnebrandcrème factor 30 – 50.
 • Als u medicijnen gebruikt is het belangrijk dat u dit doorgeeft aan de arts. Bepaalde soorten medicijnen mogen niet in combinatie met UVA-lichttherapie. Neem daarom altijd uw Actueel Medicijnoverzicht (AMO) mee en meldt eventuele wijziging altijd bij de assistente. (Het haalt u op bij uw apotheek).
 • Na de belichting is het goed om de huid in te smeren met een vette zalf of crème.
 • Eventuele hormoonzalven of medicinale zalven die u van de dermatoloog voorgeschreven heeft gekregen moeten gesmeerd worden op de dagen dat u géén belichting heeft.

Bijwerkingen

Bij een UVA-lichttherapie behandeling kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • Jeuk
 • Verbranding
 • Roodheid
 • Huiduitslag
 • Prikkelingen

De assistente vraagt u tijdens de behandeling regelmatig naar eventuele bijwerkingen. Het is belangrijk dat u bijwerkingen ook echt doorgeeft. Wanneer nodig wordt de belichting dan aangepast of mogelijk een keer overgeslagen. Langdurige blootstelling aan zonlicht geeft een versnelde veroudering van de huid en kan huidkanker veroorzaken. Bij langdurige lichttherapie is dit ook mogelijk. Vertel het daarom uw dermatoloog als u ongewone plekjes op de huid ontdekt.

U kunt niet komen, wat dan?

De behandeling verloopt volgens een strikt schema en bestaat uit een aantal behandelingen op afspraak. Het is belangrijk dat u deze afspraken zo weinig mogelijk onderbreekt om vermindering van resultaat te voorkomen. Mocht u toch een keer niet kunnen komen, bel dan op tijd met de polikliniek Dermatologie. Iemand anders kan dan in uw plaats worden behandeld.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan uw arts of de assistente. U mag uiteraard ook bellen op onderstaand telefoonnummer.

 • Polikliniek Dermatologie: 0413 – 40 19 29 (kantooruren)
 • Receptie Bernhoven: 0413 – 40 40 40 (buiten kantooruren)