Spring naar de content

Doorverwijzing naar de plastisch chirurg

U heeft een (huid)afwijking die weg gehaald moet worden. Hiervoor heeft u een afspraak gekregen bij de plastisch chirurg. De plastisch chirurg zal u direct opereren. Vooraf geeft hij uitleg over wat hij gaat doen (voor de uitleg en de ingreep heeft u een aparte afspraak, daarom staan er twee afspraken op uw kaartje).

Bloedverdunners

Als u bloedverdunners gebruikt moet u dit melden bij de dermatoloog of doktersassistente. Voorbeelden van bloedverdunners zijn: medicijnen die u krijgt via de trombose dienst (sintrom, marcoumar) of medicijnen zoals ascal (acetylsalicylzuur) en plavix. Tegenwoordig worden bloedverdunners meestal niet meer gestopt voor een klein ingreepje.

De ingreep

De afspraak gaat als volgt:

U komt op de poliklinische behandelkamer waar u eerst een korte uitleg krijgt. Het gebied waar iets weggehaald moet worden, wordt verdoofd. Dit kan pijnlijk zijn, maar als de verdoving goed werkt zult u van de rest van de ingreep niks merken. De afwijking wordt weggehaald en in een potje gedaan voor verder onderzoek. Mogelijk worden er wat bloedvaatjes dichtgebrand en wordt de huid wat losgemaakt zodat deze makkelijk te sluiten is. De wond wordt gehecht. Hechten gebeurt vaak met een hechting die niet oplost. Deze moet dus later (gezicht na een week, rest na twee weken) verwijderd worden. Dit gebeurt op de polikliniek plastische chirurgie en soms door uw huisarts.

De uitslag

Meestal wordt de afwijking opgestuurd om te laten nakijken. Er wordt dan gekeken naar wat het precies is. De uitslag duurt meestal een tot twee weken. Deze uitslag krijgt u bij het verwijderen van de hechtingen of per (telefonische) afspraak.

De nazorg

De verdoving werkt een tot twee uur. Meestal heeft u achteraf geen pijnklachten. Als u wel klachten heeft kunt u hiervoor een paracetamol gebruiken. We adviseren dat u niet alleen komt. Vaak kunt u niet autorijden omdat u bijvoorbeeld een verband heeft.

Complicaties

Elke operatie heeft complicaties, ook een kleine ingreep. Een wond kan gaan ontsteken, nabloeden en zal een litteken geven. Soms kunnen er onderliggende structuren beschadigd worden. De plastisch chirurg zal altijd zijn best doen om een zo goed en mooi mogelijk resultaat te krijgen. Heeft u na een ingreep toch klachten neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie of bij spoed met de afdeling spoedeisende hulp. Denk hierbij aan: pijn, roodheid van de wond, koorts, een wond die opengaat, bloeden dat niet wil stoppen na afdrukken of andere klachten.

Een wond die open gaat kan niet meer gehecht worden, omdat er dan makkelijk een ontsteking ontstaat. Een wond die opengegaan is, zal vanzelf weer sluiten, alleen duurt dit langer. U moet de wond dus goed schoonhouden. We adviseren daarom om de wond een aantal keren per dag te spoelen met kraanwater.

Een wond heeft gemiddeld zes weken nodig om te herstellen. In deze periode moet u voorzichtig zijn met kracht zetten. Littekens zijn pas uitgerijpt na anderhalf jaar. In deze periode kunnen littekens nog wat rood en dik zijn.
Het is in deze periode verstandig om voorzichtig te zijn met zon. Littekens kunnen hierdoor donker verkleuren. Dus smeer u goed in.

Vragen

Mocht u toch vragen hebben over de ingreep of bijvoorbeeld het litteken, dan kunt u hiervoor altijd terecht bij:

  • Polikliniek plastische chirurgie: 0413 -  40 19 28