Spring naar de content

Eczeem - Nummulair eczeem

Wat is nummulair eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor huidafwijkingen die worden gekenmerkt door rode en schilferende plekken. Eczeem berust op een oppervlakkige ontstekingsreactie in de huid, waarvoor meerdere oorzaken mogelijk zijn. Nummulair eczeem wordt gekenmerkt door jeukende ronde plekken op de huid, die meestal symmetrisch voorkomen op de armen en benen. Het komt vooral voor bij volwassenen en is niet besmettelijk.

Hoe ontstaat nummulair eczeem?

De oorzaak van nummulair eczeem is niet bekend. Het gaat vaak samen met uitdroging van de huid. Uitdroging van de huid kan worden veroorzaakt door het gebruik van zeep of douchegel en door een laag vochtigheidsgehalte van de lucht. Mogelijk spelen soms allergische factoren een rol. Meestal hebben volwassenen met deze vorm van eczeem geen erfelijke aanleg voor eczeem. Bij jonge kinderen kan constitutioneel eczeem soms de vorm aannemen van nummulair eczeem.

Wat zijn de verschijnselen?

Voornamelijk op de armen en benen, maar ook op de romp, bevinden zich ronde, rode en schilferende plekken. Soms zijn kleine vochtblaasjes zichtbaar. De plekken hebben een scherpe begrenzing en lijken op muntstukken, vandaar de naam (nummulair betekent muntvormig).De kleine plekken kunnen samenvloeien tot grotere plekken. Het eczeem veroorzaakt meestal jeuk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is het mogelijk de diagnose te stellen op grond van de kenmerkende huidafwijkingen. Soms kan nummulair eczeem lijken op een schimmelinfectie of op psoriasis (zie de betreffende folders).
Bij twijfel kan een stukje huid worden verwijderd (een biopsie) voor weefselonderzoek.

Wat is de behandeling?

Nummulair eczeem kan het beste worden behandeld met een corticosteroïd zalf. De voorkeur gaat uit naar een corticosteroïd van klasse 3 of eventueel klasse 4 (zie de folder Corticosteroïden voor de huid). Daarnaast is het van groot belang dat de gehele huid dagelijks wordt ingesmeerd met een verzorgende crème om de uitdroging van de huid tegen te gaan. Bij ernstig, hardnekkig nummulair eczeem kan soms lichttherapie met ultraviolet licht (UVB) nodig zijn.

Wat zijn de vooruitzichten?

De behandeling met een corticosteroïd zalf en met een verzorgende crème leidt meestal snel tot verdwijning van het eczeem. Naderhand kunnen nieuwe plekken ontstaan, maar deze zullen ook verdwijnen als de behandeling wordt voortgezet. In het algemeen verdwijnt nummulair eczeem op korte termijn en is geen sprake van een langdurig beloop.

Wat kunt u zelf nog doen?

Zorg ervoor dat de huid niet uitdroogt door het gebruik van zeep of douchegel te beperken. Als de huid toch te droog wordt is het wenselijk dagelijks een verzorgende crème te gebruiken.

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet en stel ze aan uw behandelend dermatoloog of verpleegkundige. Op werkdagen kunt u contact opnemen met de polikliniek dermatologie: 0413 - 40 19 29 / route 020.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV): www.nvdv.nl