Spring naar de content

Hyperhidrosis behandeling met Botuline-toxine

(behandeling bij overmatig zweten)
 
U komt binnenkort naar de polikliniek dermatologie van Bernhoven voor een behandeling voor overmatig zweten door middel van Botuline-toxine injecties.
Deze behandeling wordt door de dermatoloog uitgevoerd.

Wat is hyperhidrosis?

Hyperhidrosis noemen we in de volksmond overmatig zweten of transpireren.
Zweten is een normale natuurlijke reactie van het lichaam om zich van overtollige warmte ontdoen. Bij sommigen is de zweetproductie echter zo hoog dat dit als hinderlijk wordt ervaren in het dagelijks leven, dan spreken we van hyperhidrosis. Het werkt soms zelfs belemmerend bij sociale contacten.
Hyperhidrosis kan over het hele lichaam optreden, maar blijft vaak beperkt tot bepaalde lichaamsdelen. De meest voorkomende gebieden waar hyperhidrosis voorkomt zijn het gezicht, de oksels, de handpalmen en de voetzolen.

Wanneer mag u niet met Botuline-toxine behandeld worden?

U mag niet met botuline-toxine behandeld worden :

 • als u zwanger bent, overweegt om zwanger te worden, of als u borstvoeding geeft
 • als u lijdt aan spierproblemen
 • als u geneesmiddelen gebruikt die bij gelijktijdig gebruik de werking van botuline-toxine A versterken, zoals antibiotica (aminoglycosiden), benzodiazepines, lithiumzouten en prednisolon of die een spierontspannende werking hebben, zoals spierverslappers.
 • als u een aandoening heeft of geneesmiddelen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden (ook aspirine)
 • als u in het verleden al problemen gehad heeft met Botuline-toxine
 • als u recent een tetanusinjectie heeft gehad
 • als u aan uw oksels geopereerd bent

Hyperhidrosis behandeling met Botuline-toxine.

Hyperhidrosis is goed te behandelen. Bij een hyperhidrosis behandeling wordt Botuline-toxine  geinjecteerd in de zone waar de overmatige transpiratie plaatsvindt.
De Botuline-toxine blokkeert de zenuwprikkel die de zweetklier aanstuurt, hierdoor produceert de zweetklier geen zweet meer.
Het effect van de Botuline-toxine injecties op de hyperhidrosis is erg goed maar wel van tijdelijke aard.
Botuline-toxine is een product dat door het lichaam weer wordt afgebroken na verloop van tijd. Het effect houdt gemiddeld zo’n vier tot zes maanden aan.
Daarna is een herhalingsbehandeling nodig.

Behandeling

Wij vragen u:

 • een dag van te voren uw okselharen af te scheren.
 • De botuline-toxine wordt in de huid van de oksels toegediend via injectie. Uw arts zal met een uiterst fijne naald een kleine hoeveelheid (0,1 - 0,2 ml) van een botuline-toxine oplossing inspuiten op 10-15 plaatsen die ongeveer 1 cm uit elkaar liggen en gelijk verdeeld zijn over elke oksel. Een behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Na de behandeling kunt u uw dagelijkse activiteiten gewoon weer uitvoeren. Er wordt echter aangeraden om de eerste 4 uur na de behandeling niet te douchen.
 • De volgende dag mag u weer deodorant gebruiken.
 • Wij adviseren voor de behandeling een oud T-shirt aan te trekken zodat eventuele vlekken door de behandeling uw nette kleding niet beschadigen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Elke behandeling heeft bijwerkingen bij minstens een aantal patiënten. Een zeer klein deel van de patiënten meldt op een andere plaats van het lichaam te gaan zweten. Ook klamme handen worden gemeld evenals iets minder kracht in de handen. Deze symptomen verdwijnen redelijk snel na de behandeling. Er is een kleine kans dat u last krijgt van ‘griepachtige’ klachten, zoals vermoeidheid, lichte koorts en spierpijn.
Dit komt omdat Botuline-toxine een eiwit is. Deze klachten verdwijnen meestal binnen een paar dagen. Mogelijk voelt u kortdurend lichte pijn op de plaats van de injectie. Wanneer u zich zorgen maakt over bijwerkingen, neemt u dan contact op met uw dermatoloog. (zie onderstaand telefoon nummer). Als u na de behandeling problemen krijgt met de ademhaling, spreken of slikken dan moet u direct medische hulp zoeken (dit komt echter bijna nooit voor).

Welk resultaat mag u verwachten?

U zou binnen een week moeten merken dat u minder zweet. Na twee weken is het effect maximaal. Als het effect van de behandeling tegenvalt kunt u met ons contact opnemen om op korte termijn een nieuwe behandeling te laten plannen. Als de Botuline-toxine is uitgewerkt na vier tot zes maanden kunt u opnieuw een afspraak maken voor behandeling. De meeste zorgverzekeraars vergoeden twee behandelingen per jaar. Informeer van te voren bij uw zorgverzekeraar of zij uw behandeling in het ziekenhuis willen vergoeden.

Andere behandelingen van hyperhidrosis

Er zijn nog andere manieren om overmatig zweten tegen te gaan. Zo kunt u zelf antitranspiratie vloeistoffen en deodorants kopen. U kunt ook een iontoforese-apparaat gebruiken. Hierdoor kan het zweten tijdelijk verminderen.
Tot slot worden er soms operatief zweetklieren verwijderd en zenuwen worden onderbroken. U kunt met uw arts bespreken welke behandeling voor u geschikt is.

Vragen

heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met onze poli dermatologie: 0413 - 40 19 29 / Route 020

 


Verklaring behandeling Botox oksels:

Ik heb uitleg gekregen, begrepen en ga akkoord met de behandeling.

Naam:

Datum:


Handtekening: