Spring naar de content

Lichttherapie UVB

Wat is UVB lichttherapie?

UV - Lichttherapie is behandeling met behulp van kunstlicht. Lichttherapie heeft niets te maken met bestraling (radiotherapie). Natuurlijk zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Dit effect ontstaat voornamelijk door een bepaald deel van het zonlicht, het ultraviolet (UV) licht. Dit UV licht is weer onderverdeeld in drie soorten namelijk UV A, UV B en UV C licht. Voor uw huidaandoening is UV B licht de beste therapie.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

Deze  behandeling is onder andere geschikt voor patiënten met psoriasis, eczeem, of voor patiënten die overgevoelig zijn voor zonlicht en er zodoende aan kunnen wennen. Ook zijn er andere, minder vaak voorkomende huidaandoeningen die goed kunnen reageren op uvb belichting , informeer bij uw arts.

De behandeling

U hoeft zich voor de behandeling met de lichttherapie niet te melden aan de balie. U kunt meteen doorlopen naar de ruimte waar de lichtcabine staat. U kunt daar de toegangsdeur afsluiten zodat andere mensen weten dat de ruimte bezet is.  U mag zich uitkleden en daarna op de bel drukken zodat de assistentes weten dat ze de lichtcabine aan kunnen komen zetten. Tijdens de uv- lichttherapie staat u in een lichtcabine. Afhankelijk van uw huidtype wordt een belichtingsschema bepaald. UVB kan verbranding veroorzaken. Iedere keer gaat u een stapje omhoog tot het maximum bereikt is. De huid wordt meestal twee à drie maal per week belicht. Na één behandeling zit er altijd een rustdag tussen. U komt bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag. Als de therapie uitgevoerd is mag u de lichtcabine verlaten. U hoeft zich niet af te melden aan de balie.

Voorzorgsmaatregelen

 • Tijdens de behandeling krijgt u van ons een speciale UV bril. Zorg ervoor dat u deze bij iedere behandeling meebrengt en opzet. Deze bril beschermt namelijk uw ogen.
 • Neem in verband met hygiëne iedere keer als u komt badslippers mee.
 • Bij de man is de huid van de geslachtsdelen gevoelig voor langdurige blootstelling aan UVB licht. Draag ter bescherming bij belichting in dat gebied een zo klein mogelijke slip. Bij voorkeur elke keer dezelfde soort, zodat steeds dezelfde delen van de huid bedekt zijn.
 • Tijdens het belichten moeten sierraden uit.
 • Op de dag van de belichting moet u zonlicht vermijden. Draag daarom lange mouwen, een lange broek en een hoog gesloten blouse of T-shirt.
 • Als u medicijnen gebruikt is het belangrijk dat u dit doorgeeft aan de arts. Bepaalde soorten medicijnen kunnen zorgen voorverbranding.
 • Op de dagen dat u niet belicht wordt mag u niet verbranden. Gebruik daarom dan zonnebrandcrème (minimaal factor 30) op zonblootgestelde huid.

Duur

In de eerste weken van de behandeling wordt u meestal 2 à 3 keer per week belicht. Het aantal keren hangt af van de ernst van de aandoening en de mate waarin u reageert op de behandeling. De arts komt na enkele weken zoals afgesproken kijken bij u tijdens de lichttherapie.

Bijwerkingen

Bij een UV B lichttherapie behandeling kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • Jeuk.
 • Verbranding
 • Roodheid.
 • Huiduitslag.
 • Prikkelingen.

Heeft u jeuk of is uw huid verbrand (roodheid en/of blaren), waarschuw dan de assistente. Langdurige blootstelling aan zonlicht geeft een versnelde veroudering van de huid en kan ook huidkanker veroorzaken. Bij langdurige lichttherapie is dat ook mogelijk. Raadpleeg daarom uw huidarts als u ongewone plekjes op de huid ontdekt.

Vragen

Heeft u nog vragen neem dan contact op met de polikliniek dermatologie: 0413 - 40 19 29, route 020.