Spring naar de content

Middeldiepe chemische peeling

In deze folder vindt u de belangrijke informatie en instructies waarvan u op de hoogte moet zijn voordat u behandeld wordt met een chemische peeling.

Wat is een chemische peeling en voor wie is deze behandeling bedoeld?

Een chemische peeling is een ‘verjongingskuur’ voor Uw huid. Het stimuleert de aanmaak van nieuw collageen en verwijdert de verouderde opperhuid met actinische keratosen (de voorbodes van huidkanker) vlekken en rimpels. Bij een chemische peeling wordt het bovenste laagje van de huid verwijderd met behulp van vloeistoffen die op de huid worden aangebracht. De gewenste diepte van de peeling en het beoogde effect van de behandeling bepalen de keuze van het product. Lichte peelings kunnen worden uitgevoerd met vloeistoffen die melkzuur en fruitzuren kunnen bevatten. Voor de diepere peeling wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie van Jessner vloeistof en Trichloorazijnzuur.

Door het variëren van de concentratie en hoeveelheid vloeistof kan een peeling op verschillende dieptes worden uitgevoerd. Hoe dieper de peeling, hoe beter het resultaat. Bij een lichte peeling is de huid binnen enkele dagen weer de genezen. Na een middel-diepe peeling duurt de genezing ongeveer zeven tot tien dagen.

Wat kan een peeling?

  • Verminderen van de huidveranderingen ten gevolge van het ouder worden en door zonschade.
  • Verbeteren van onregelmatige pigmentatie van de huid.
  • Het afvlakken van iets opgeworpen littekens.
  • Verwijderen van kleine rimpels.

Wat kan een peeling niet?

  • Grote poriën worden niet kleiner, soms worden ze zelfs groter.
  • De elasticiteit van de huid verbetert niet.
  • Plooien in de huid ten gevolge van een overmaat aan huid verminderen niet.
  • Niet alle soorten littekens kunnen middels chemische peeling worden verwijderd.
  • Hyperpigmentatie (bruine vlekken in de huid) kan niet in alle gevallen worden verminderd. Vooral bij een donker huidtype is verwijderen van pigmentaties moeilijk. 
  • Uitgezette bloedvaatjes blijven zichtbaar.

Hoe vaak moet een middel-diepe chemische peeling worden uitgevoerd?

Meestal zijn één tot twee behandelingen voldoende. Bij pigmentafwijkingen worden soms meerdere peelings toegepast. Tussen opeenvolgende peelings houden we een tijdsperiode van vier tot zes weken aan.

Mogelijke bijwerkingen

Een chemische peeling is een zeer veilige behandeling. Als u de instructies goed opvolgt komen bijwerkingen zoals pigmentveranderingen en huidinfecties weinig voor. Littekenvorming komt bij middel-diepe peelings vrijwel nooit voor.

Kleur van de huid

Na een peeling kan de huid een beetje roder kleuren dan normaal. Meestal is de huid snel hersteld, maar soms kan de roodheid langer aanhouden. Uiteindelijk kleurt de huid weer normaal.
Na een diepe peeling kan de huid van kleur veranderen (lichter of donkerder worden). Soms ziet de huid er vlekkerig uit. Doorgaans herstelt dit in zes tot twaalf maanden. De wisselende pigmentatie ontstaat vooral bij blootstelling aan zonlicht of een zonnebank. Daarom moet zonlicht worden vermeden en bij zonnig weer moet een anti-zonnebrandmiddel met een totale sunblock (een zeer hoge beschermingsfactor) worden gebruikt.

Infectie

Na de behandeling is de huid stuk als bij een schaafwond. Infecties zijn daarom mogelijk. Vooral bij personen met koortslippen kunnen problemen ontstaan. In dat geval dient U contact op te nemen met de dermatoloog.
Telefoonnummers staan achter in deze brochure.

Allergie

In zeldzame gevallen is men overgevoelig voor de gebruikte stoffen en ontstaat een eczeem. Het eczeem verdwijnt geleidelijk.

Littekens

Onder normale omstandigheden is de kans op littekenvorming zeer klein. Een wat groter risico lopen mensen bij wie wondjes met lelijke littekens genezen. Ook bij gebruik van geneesmiddelen zoals Isotretinoine en Acitretine heeft U hierop een verhoogde kans. Medicijngebruik dient u dan ook aan de behandelend arts te melden.

Resultaten

Resultaten kunnen niet gegarandeerd worden.

Instructies voorafgaand aan de peeling

Voor een optimaal resultaat van de peeling moet u van tevoren de huid gedurende enkele weken dagelijks insmeren met een voorgeschreven crème, die hydrochinon of tretinoïne bevat. Een dag voor de peeling start u met Zelitrex twee maal per dag één tablet (500 mg). Deze kuur duurt zeven tot tien dagen. Voorafgaand aan de peeling dient u de huid thuis goed te reinigen en brengt u geen crèmes of make-up aan. Soms wordt door uw dermatoloog pijnstillende medicatie voorgeschreven (Ascal). U dient één tot twee uur voor de ingreep twee poeders van 600 mg Ascal tegelijk (totaal 1200 mg) in te nemen. Vier uur na de ingreep en eventueel acht uur later kunt u nogmaals twee poeders innemen. Soms wordt vooraf een rustgevend medicijn voorgeschreven.

Tijdens de peeling

Voor de peeling wordt de huid eerst vetvrij gemaakt. Vervolgens brengt de dermatoloog de peeling-substantie aan op de huid. Dit geeft een branderig gevoel. Om u wat te verkoelen is een ventilator beschikbaar. Afhankelijk van de afspraken vooraf over de diepte van de peeling en reactie van uw huid worden één of meerdere lagen aangebracht. Na de peeling wordt de huid met natte washandjes gekoeld en vervolgens ingesmeerd met een antibacteriële crème. Nadat deze is ingetrokken kunt u naar huis.

Na de peeling

Het is verstandig als u direct na de peeling niet zelf achter het stuur gaat zitten; als u een rustgevend medicijn heeft geslikt is het uiteraard noodzakelijk dat u zich laat ophalen.
Na de peeling kunt u verwachten dat er roodheid, schilfering en zwelling van de behandelde huidgebieden optreedt (vergelijkbaar met een flinke verbranding door de zon). Na enkele dagen ontstaan korstjes. De eerste twee dagen na de peeling dient U de behandelde huid vier maal per dag gedurende tien minuten te bedekken met kompressen gedrenkt in azijnzuuroplossing (een eetlepel witte azijn in een glas water oplossen). Na het verwijderen van de kompressen smeert u de huid in met Flammazinecreme. U mag de huid voorzichtig wassen met water. Na zeven tot tien dagen is de huid genezen en is de kleur lichtroze. Hierna is het verstandig de huid nog enkele dagen frequent in te smeren met een vette creme. Na ongeveer zes dagen kunt u weer make-up gebruiken. Meestal verdwijnen de bovengenoemde reacties binnen één tot twee weken maar in een enkel geval kan het wel een maand duren.

Het is zeer belangrijk dat u na de peeling niet in de zon komt!
Na een chemische peeling moet U de zon (en de zonnebank) absoluut vermijden gedurende minimaal drie maanden. Als het zonnig weer is moet u de huid frequent insmeren met een sunblock-creme (minimaal factor 20). Als uw huid aan zonlicht wordt blootgesteld kunnen pigmentvlekken ontstaan.
Om infectie van de huid en ongewenste kleurveranderingen zo veel mogelijk te voorkomen is het vaak nodig om de huid voor en na de peeling te behandelen met crèmes die de pigmentvorming in de huid beïnvloeden of bacteriedodend werken. Wanneer u onverwacht meer pijn krijgt, er blaasjes ontstaan of de huid gaat ontsteken, moet u meteen contact met ons opnemen, telefoonnummers staan achter in deze brochure.

U zult na de peeling poliklinisch gecontroleerd worden om te beoordelen of het genezingsproces naar wens verloopt en of het beoogde resultaat gerealiseerd wordt.
Bovendien kunnen hierdoor onverhoopte complicaties in een vroeg stadium onderkend en zo nodig behandeld worden.

Vragen

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek dermatologie:

Polikliniek dermatologie: 0413 - 40 19 29 / Route 020