Spring naar de content

PUVA-lichttherapie met bad

U start binnenkort met bad PUVA-lichttherapie. Dit bestaat uit een combinatie van de huid lichtgevoelig maken m.b.v. psoralenen, opgelost in een bad en UVA- belichting. Leest u de informatie in deze folder goed door en houdt u aan de instructies die worden vermeld.

UV-licht

Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op sommige huidziekten. Dit effect ontstaat voornamelijk door een bepaald deel van het zonlicht, het UV-licht. Dit UV-licht is onderverdeeld in drie soorten:
UV-A, UV-B en UV-C.  UV-C is gevaarlijk en komt op aarde vrijwel niet voor.
UV-A licht wordt ook gebruikt bij zonnebanken.
UV-A en UV-B licht worden gebruikt bij lichttherapie. UV-C licht niet.

Het is belangrijk te weten dat lichttherapie iets heel anders is dan radiotherapie (bestraling). Het heeft niets met elkaar te maken.

Voorbereiding op de behandeling

Thuis is, voorafgaand op de behandeling, geen speciale voorbereiding nodig. Matig uw alcoholgebruik de dag voorafgaande en de dag van lichttherapie en stel bij hoge koorts uw behandeling uit tot u zich weer beter voelt.
Gebruik geen make-up of dagcreme met beschermingsfactor voordat u belicht wordt. U mag op de dag dat u belicht wordt, voorafgaand aan de behandeling, geen zalven, cremes of huidlotion gebruiken.
Wij raden u af om deze dag langdurig in de buitenlucht te zijn.

Mannen moeten tijdens de belichting een onderbroek (altijd hetzelfde model)  of tangaslip dragen. Deze neemt u zelf mee. Ook kunt u eventueel badslippers meenemen. Dit i.v.m. de hygiëne en voor het eventueel uitglijden. Handdoeken en badjas krijgt u van ons op de polikliniek.

Als u overgevoelig bent voor zonlicht moet u dit, voorafgaande aan de behandeling, melden bij de dermatoloog.

De behandeling

U kunt op het afgesproken tijdstip in de wachtkamer van de polikliniek dermatologie (route 020) plaatsnemen. U wordt dan door de assistente binnen geroepen.Voordat u in de lichtcabine gaat, moet u zich uitkleden en gaat u in het ligbad liggen. Hieraan worden van tevoren psoralenen opgelost in het water (door de assistente) waardoor uw huid lichtgevoeliger wordt. Na vijftien minuten in het bad gelegen te hebben, trekt u aan het rode koord zodat de assistente weet dat u klaar bent. U mag het bad alvast leeg laten lopen. Dan doucht u zich af met water (belangrijk!)  en krijgt u een handdoek om u af te drogen.

Hierna gaat u, met een speciaal brilletje op, in de lichtcabine. Dit brilletje is verplicht. De assistente begeleidt u hierbij en zij stelt de juiste dosis UV-A licht in. Een pieptoon geeft aan dat de belichting is afgelopen.
U kunt dan de cabine verlaten en u aankleden. De behandeling begint met een zeer korte belichtingstijd. Deze tijd is afhankelijk van de gevoeligheid van uw huid, uw huidaandoening en uw huidreactie na een eventuele eerdere belichting. Gedurende de behandeling wordt deze belichtingstijd steeds wat langer.

In het algemeen wordt u twee maal per week behandeld met PUVA.
De behandelingsduur varieert van zes weken tot enkele maanden.

Waar u op moet letten

Houdt u er rekening mee dat UV-A licht onderdeel is van het gewone zonlicht. Uw huid wordt dus ook gevoeliger voor zonlicht. Blijf dus op de dag van de belichting uit de zon.

Bijwerkingen

Een licht prikkelend en soms wat branderig gevoel van de huid, de avond na de lichttherapie en ook de volgende dag, is normaal. Heeft u na de lichttherapie ernstige jeuk of is uw huid verbrand, moet u dit melden aan de assistente. Langdurige blootstelling van uw huid aan zonlicht, veroorzaakt een versnelde veroudering van de huid. Bijvoorbeeld als u veel buiten werkt of in de tropen heeft gewoond, maar ook door zonvakanties. Ook heeft u dan een verhoogde kans op het krijgen van huidkanker. De lichttherapie draagt ook bij aan dit effect.

Afspraken

Wij doen ons best u zoveel mogelijk op tijd te helpen. Wilt u zo vriendelijk zijn op tijd aanwezig te zijn voor de behandeling? Het is zeer belangrijk dat u de behandeling niet of zo weinig mogelijk onderbreekt, omdat hierdoor het resultaat van de lichttherapie aanzienlijk vermindert. Als u verhinderd bent of van de dermatoloog mag stoppen met de behandeling, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk laten weten. Uw plaats kan dan door een andere patiënt gebruikt worden. Na de serie behandelingen vindt er een controle plaats door de dermatoloog. Er wordt dan gekeken hoe het met uw huid gaat en er wordt besproken of de behandeling wordt voortgezet, afgebouwd of stopgezet.

Als u twee weken niet geweest bent, zonder dat u zich heeft afgemeld, komen uw afspraken bij de lichttherapie te vervallen. U moet dan bij de dermatoloog een nieuwe verwijzing halen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om (tijdens kantooruren) te bellen naar polikliniek dermatologie 0413 - 40 19 29.