Spring naar de content

PUVA lichttherapie voor handen en/of voeten

Wat is PUVA lichttherapie?

Het is bekend dat zonlicht een positief effect kan hebben op sommige huidaandoeningen. Zonlicht bestaat voor meer dan 95% uit UVA. Er zijn huidaandoeningen die goed reageren op behandeling met UVA- licht. PUVA lichttherapie is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van psoralenen (een stof die de huid gevoelig maakt voor licht) en UVA-licht.

Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Deze behandeling is bedoeld voor patiënten met uiteenlopende huidafwijkingen aan de handen en/of aan de voeten, o.a. psoriasis, eczeem, bepaalde nagelafwijkingen, etc.

Wat houdt de behandeling in?

De PUVA-therapie bestaat uit twee lichtbehandelingen per week gedurende een periode die afhankelijk is van de huidziekte en van de reactie van de huidaandoening op de behandeling. Meestal gaat het om en periode van zes tot twaalf weken.

  • Voordat de behandeling begint, moet u twintig minuten lang de handen en of de voeten in een badje water dompelen met water, vermengd met psoralenen waardoor de huid gevoeliger wordt gemaakt voor de UVA- belichting.
  • Hierdoor kan de UVA- bestraling effectiever werken. De assistente maakt dit badje klaar en schakelt de tijd.
  • Hierna maakt u gebruikt van de UVA- lichtbak, waarbij tegelijkertijd de handen en voeten (indien dit beide noodzakelijk is) kunnen worden belicht.
  • De lichtbak wordt aan gezet door de assistente.
  • Ter bescherming van uw ogen tegen het UVA- licht, krijgt u een speciaal brilletje.
  • De sterkte en dus ook de duur van de lichtbehandeling hangt af van uw huidtype, dit wordt bepaald door de dermatoloog.

Voor, tijdens en na de behandeling

Tijdens de PUVA- behandeling is het beter geen andere zalven op de huid te gebruiken, dan die door uw dermatoloog zijn voorgeschreven. Tot 24 uur na de behandeling mag u de te behandelen huidgedeelten, dus handen en/of voeten, niet blootstellen aan zonlicht. Het is verstandig om de huid van de voeten af te dekken door bijv. schoenen of sokken aan te trekken en voor de handen katoenen handschoenen te gebruiken. Houdt er rekening mee dat vensterglas niet beschermt tegen zonlicht (bijv. in de auto).

Zwangerschap en kinderwens

Over lokale PUVA- therapie bestaan onvoldoende gegevens om de mogelijke schadelijkheid in de zwangerschap te beoordelen. Daarom wordt lokale PUVA niet geadviseerd tijdens de zwangerschap. Wanneer u lokale PUVA krijgt en zwanger wordt, moet u dit vertellen.

Het is niet bekend of psoralenen schadelijk zijn voor de kwaliteit van de ei- of zaadcellen. Daarom adviseren wij betrouwbare anticonceptie vanaf het begin tot drie maanden na de lokale PUVA- behandeling. Dit geldt voor mannen en vrouwen.

Wanneer waarschuwt u uw arts en/of assistent?

  • Als u na de behandeling toch verbrand bent, moet u de assistente waarschuwen. Een verbranding herkent u aan ernstige en pijnlijke roodheid (‘enige’ roodheid is toegestaan), zwelling en blaarvorming van het behandelde huiddeel.
  • Als u griep of koorts heeft. U mag dan niet worden belicht.
  • Bij wijzigingen in uw medicijngebruik of als u gaat starten met een medicijn. De assistente bespreekt met de dermatoloog of u na deze medicatiewijziging belicht mag worden.

Afspraken

We stellen het zeer op prijs als u op tijd komt voor uw afspraak. U kunt zich melden op route 20. Mocht u een afspraak niet kunnen nakomen, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de assistente van de polikliniek dermatologie, zie onderstaand telefoonnummer.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie:

  • telefoonnummer 0413 - 40 19 29