Skip to Content

Kaliumrijk dieet

Een kaliumtekort kun je aanvullen door kaliumrijke producten te eten en drinken. Dit noemen we een kaliumrijk dieet.

Wat is kalium?

Kalium is een mineraal dat helpt bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam.

Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk, omdat kalium het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt.

Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

Kaliumtekort

We spreken van een te laag kaliumgehalte als de waarde onder de 3.5 mmol/l is.

Je kunt een kaliumtekort krijgen als je hevig hebt moeten braken, ernstige diarree hebt gehad of door sommige soorten plasmedicatie. Soms adviseert de arts dan kaliumtabletten. Maar het eten of drinken van producten die rijk zijn aan kalium is ook een prima oplossing.

Bij nierproblemen kan een te hoog kalium ontstaan en kan een kaliumverrijking een averechts effect hebben.

Voeding met veel kalium

Wanneer je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende kalium binnen. Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor.

Kalium zit vooral in groente, fruit, aardappelen, peulvruchten vlees, kip, vis, vleesvervangers, noten, melkproducten, brood, cacao en koffie.

Producten die hiervan gemaakt zijn, bevatten dus ook kalium. Voorbeelden hiervan zijn: gedroogde vruchten, vruchtensappen, appelstroop, smoothies, groentesap, milkshake, chips, friet, chocolade.

Natriumarme producten zoals dieetzout leveren ook veel kalium.

 

Richtlijnen Voedingscentrum

Het Voedingscentrum heeft richtlijnen voor een kaliumrijk dieet opgesteld:

Voedingsmiddelen

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per leeftijdsgroep

19-50 jaar

51-69 jaar

70 jaar en ouder

man

vrouw

man

vrouw

man

vrouw

gram groente

250

250

250

250

250

250

porties fruit

2

2

2

2

2

2

bruine of volkoren boterhammen

6-8

4-5

6-7

3-4

4-6

3-4

opscheplepels volkoren graanproducten of kleine aardappelen

4-5

4-5

4

3-4

4

3-4

*gram vis

*opscheplepels peulvruchten

*gram vlees

*eieren

100

2-3

 

Max. 500

2-3

100

2-3

 

Max. 500

2-3

100

2-3

 

Max. 500

2-3

100

2-3

 

Max. 500

2-3

100

2-3

 

Max. 500

2-3

100

2-3

 

Max. 500

2-3

gram ongezouten noten

25

25

25

15

15

15

porties zuivel

2-3

2-3

3

3-4

4

4

gram kaas

40

40

40

40

40

40

gram smeer- en bereidingsvetten

65

40

65

40

55

35

liter vocht

1,5-2

1,5-2

1,5-2

1,5-2

1,5-2

1,5-2

*De hoeveelheden in dit vak zijn per week. Binnen dit vak kies je dagelijks 1 portie en is het belangrijk te variëren, kies bijvoorbeeld 1x per week voor vis, 1x per week voor peulvruchten, 1x per week eieren en de overige dagen voor een portie vlees (100 gram).

Tips

  • Eet genoeg aardappelen. Vers gebakken aardappelen en frites bevatten meer kalium dan gekookte aardappelen.
  • Eet genoeg groenten, minimaal 250 gram per dag.
  • Kook aardappelen en groenten in weinig water en gebruik zo mogelijk het groentenat voor een sausje. Kalium is namelijk oplosbaar in water. Bij het afgieten verlies je dit water waarin het kalium is opgelost.
  • Bij bereiding in de magnetron, bij stomen, roerbakken, smoren (in boter of olie), frituren en bakken gaat er ook veel minder kalium verloren.
  • Kies bewust vaker aardappelen of peulvruchten bij de maaltijd en minder vaak rijst, pasta, mihoen, bami en couscous. Deze zijn kaliumarm.
  • Eet ten minste 2 porties fruit per dag. Vers fruit bevat veel kalium. Als het eten van 2 stuks fruit niet haalbaar is, kun je fruit vervangen door vruchtensap. Denk aan sinaasappelsap, appelsap, tweedrank. Ook tomatensap en gedroogd fruit (pruimen, rozijnen, abrikozen, vijgen) bevatten veel kalium.
  • Drink of eet ten minste 3 porties melk of melkproducten, zoals vla, pap, pudding, yoghurt, melk, chocolademelk.
  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels hebben over het algemeen een hoger kaliumgehalte. Voorbeelden hiervan zijn volkorenbrood en bruinbrood, zilvervliesrijst, volkoren deegwaren, muesli, volkoren ontbijtgranen en ontbijtgranen met gedroogde vruchten.
  • Broodbeleg zoals pindakaas, appelstroop, chocopasta, hazelnootpasta en chocoladehagel zijn kaliumrijk. Varieer met broodbeleg.
  • Koffie is een kaliumrijke drank. Drink regelmatig een kopje koffie.
  • Noten, pinda’s en chips leveren veel kalium.
  • Alle producten met cacao zijn kaliumrijk.

Groenten met veel kalium

Probeer deze wat vaker te kiezen:

  • Alle rauwe groenten
  • Asperges
  • Bleekselderij
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Champignons
  • Courgette
  • Koolrabi
  • Kousenband
  • Paprika
  • Postelein
  • Prei
  • Raapstelen
  • Spinazie
  • Spruitjes
  • Tuinbonen
  • Venkel
  • Witlof
  • Zongedroogde tomaat 

Fruit met veel kalium

Probeer deze wat vaker te kiezen:

  • Avocado
  • Banaan
  • Druiven
  • Grapefruit
  • Granaatappel
  • Kaki
  • Kersen
  • Kiwi (2 stuks)
  • Meloen
  • Rode Bessen
  • Rabarber
  • Tutti Frutti (gedroogd en geweekt)

Geen drop en zoethout

Het eten van drop en zoethout verlaagt de opname van kalium in het bloed. Neem deze producten dus liever niet.

Tot slot

Overleg met je arts hoelang je dit dieet moet volgen. Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, dan kun je contact opnemen met je diëtist.