Spring naar de content

Vloeibare voeding na kaakoperatie

 Na de operatie zal uw voeding aangepast moeten worden. De voeding moet in de meeste gevallen dun vloeibaar en ook goed samengesteld zijn zodat u voldoende energie (= calorieën) en alle noodzakelijke voedingsstoffen opneemt.

Algemene richtlijnen 

Bij voeding in vloeibare vorm zijn veel voedingsmiddelen niet meer herkenbaar (bijvoorbeeld gemixte erwtjes of sperzieboontjes). Het lijkt dan of al het eten hetzelfde eruit ziet en ook hetzelfde smaakt. Wissel daarom hartige en zoete gerechten af. Maak gebruik van kruiden en specerijen. Wissel warme en koude gerechten af. Gemixte erwtjes, snijbonen en sperziebonen smaken bijna hetzelfde. Worteltjes, bloemkool, rode kool en spinazie verschillen duidelijk in kleur en smaak van elkaar. Zorg daarom voor variatie in kleur en smaak om uw maaltijden zo aantrekkelijk mogelijk te houden.

  • Een vloeibare voeding kan eerder een vol gevoel geven. Om toch voldoende energie en voedingsstoffen op te kunnen nemen zal het nodig zijn om meerdere kleine maaltijden per dag te gebruiken. Gebruik naast de 3 hoofdmaaltijden ook kleinere maaltijden tussendoor, waardoor u in totaal 6-7 kleine maaltijden per dag gebruikt. Of u voldoende eet merkt u aan uw gewicht.
  • Door het gebruik van volle melkproducten, boter, (dieet-)margarine, slagroom, gewone suiker of voedingssuiker (bijvoorbeeld Fantomalt-Nutricia), kunt u uw energie-inname verhogen. Gebruik slagroom in ongeklopte vorm omdat geklopte slagroom eerder een vol gevoel geeft.
  • Melk en melkproducten kunnen slijmvorming geven. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt doen dit minder. De slijmvorming kunt u verminderen door na het gebruik van melkproducten, vruchtensap of water te ne­men.
  • (Niet te dunne) drinkrietjes zijn onmisbaar bij uw vloeibare voeding. Als u een gedeelte van het rietje afknipt zal het drinken van de voeding gemakkelijker verlopen.
  • Hartige gerechten kunt u verdunnen met bouillon en/of melk.
  • Zoete gerechten kunt u verdunnen met melk, karnemelk of vruchtensap.
  • Kant en klare babyvoeding (voor 6 maanden) is een duurder alternatief voor zelfbereide voeding.
  • Spoel of spuit uw mond regelmatig met water schoon.
  • Wanneer u de voeding zelf bereidt kunt u een gedeelte hiervan invriezen.

Goede voeding

Na verloop van tijd kunt u weer langzaamaan overschakelen op normale voeding. Extra suiker, boter, margarine of room zijn dan niet meer nodig omdat uw voeding voldoende energie zal leveren.

Houd bij het samenstellen van een goede voeding rekening met de volgende adviezen:

  • Eet gevarieerd.
  • Wees matig met vet.
  • Eet voldoende zetmeel en vezels.
  • Eet drie maaltijden per dag en gebruik niet vaker dan viermaal iets tussendoor.
  • Wees zuinig met zout.
  • Drink dagelijks tenminste 1½ l vocht. Maar wees matig met alcohol.
  • Houd uw gewicht op het juiste peil. Wanneer u meer dan 6 kg afgevallen bent sinds de operatie adviseren wij u om contact op te nemen met de KNO-arts. Deze kan u dan verwijzen naar een diëtist.
  • Voorkom voedselvergiftiging door een goede hygiëne.
  • Lees wat er op de verpakking staat.

Hulpmiddelen bij de bereiding

 

 

Een mengbeker kan voc­htige en vlo­eibare gerechten zoals soep, vru­chten en gro­ente fijnmixen. Zorg dat de te mixen voedingsmiddelen zoals groenten en vlees goed gaar zijn en niet te grof. Als er voldoende vocht wordt toegevoegd kan er een hele maaltijd in worden fijngemixt.

Een staafmixer kan in een hoge kom de hele war­me maaltijd,­­ vruchten,­ soep en der­gelij­ke in kleine hoeveelheden fijn­mixen.

Een passe-vite of roerzeef kan aard­ap­pelen, groente en vruchten fijnzeven. De roerzeef is niet ge­schikt voor vlees.

Voorbeeld van een vloeibare voeding

Ontbijt:          

Gladde, eventueel verdunde en/of gemixte vla, pap, pudding, yoghurt of kwark. Daarnaast koffie, thee en/of water.

In de loop van de morgen:

Melk, chocolademelk, yoghurt (-drank), karnemelk (-drank), milkshake en/of vruchtensap. Daarnaast koffie, thee en/of water.

Lunch:           

Eventueel bouillon of gezeefde soep of gladde, eventueel verdunde en/of gemixte vla, pap, pudding, yoghurt of kwark. Daarnaast koffie, thee en/of water.

In de loop van de middag:

Melk, chocolademelk, yoghurt (-drank), karnemelk (-drank), milkshake en/of vruchtensap. Daarnaast koffie, thee en/of water.

Warme maaltijd:

Eventueel bouillon of gezeefde soep. Mixportie van:

      • gaar en fijngesneden vlees, vis, kip of ei
      • gare, niet te grove groente
      • gare aardappelen
      • mixportie verdunnen met bouillon en op smaak maken met kruiden en/of specerijen en een klontje boter of (dieet-) margarine.
      • gladde, eventueel verdunde appelmoes.

In de loop van de avond:

Melk, chocolademelk, yoghurt (-drank), karnemelk (-drank), milkshake en/of vruchtensap. Daarnaast koffie, thee en/of water.

Recepten/zoet

Bulgaars ontbijt

150 ml   volle (Bulgaarse) yoghurt

              sap van 1 sinaasappel

  1          dessertlepel honing

  ½         theelepel vanillesuiker

 

 

Kwarkdrank

  1         volle eetlepel roomkwark of magere kwark 

  1         eetlepel slagroom

150 ml  karnemelk

             stukjes vers fruit of fruit uit blik

             citroensap

  1         volle dessertlepel (basterd-) suiker

 

Yoghurt-vruchtendrank

150 ml    volle yoghurt

  1           eetlepel slagroom

100 ml    vruchtensap en/of vruchtenmoes

  1           volle dessertlepel (basterd-) suiker

 

IJs-koffiedrank

 50 ml    sterke koffie

150 ml   volle melk

  2          eetlepels roomijs

  1          dessertlepel (basterd-) suiker

Bananendrank

  ½         banaan

  1          eetlepel roomkwark of magere kwark 

  1          eetlepel slagroom

150 ml   volle yoghurt of volle melk

              citroensap

1            volle dessertlepel (basterd-) suiker           

Milkshake

150 ml   volle melk

  2          eetlepels roomijs

100 ml   vruchtensap/vruchtenmoes

  1          dessertlepel (basterd-) suiker

Milkshake Bernhoven

100 ml    volle melk

100 ml    vla

2             eetlepels (slagroom-)ijs

1             volle dessertlepel (basterd-) suiker

 

 

Bereiding:

               Mix de ingrediënten tot een gladde vloeibare drank

               Verdun de voeding zonodig met melk of vruchtensap

Recepten hartig

Spinaziesoep

 

nodig:

100 g     spinazie (vers of diepvries)

200 ml    water

  ½         bouillontablet

 10 g      boter of (dieet-)margarine

 10 g      bloem

               scheutje room

               peper

 

Kook de spinazie samen met de bouillontablet in 200 ml water gaar. Smelt de boter of (dieet)-margarine. Roer vervolgens de bloem erdoor totdat er een samenhangende slappe bal (een roux) is verkregen. Verwarm de roux zonder bruin te laten worden. Voeg vervolgens een klein deel van de spinaziebouillon toe en laat het geheel aan de kook kome, terwijl u goed roert. Roer vervolgens de massa glad, waarna de overige spinaziebouillon toegevoegd kan worden. Roer de massa weer glad. Mix of zeef de soep en maak het af met een scheutje room en peper.

Tip: In plaats van spinazie kunt u ook andere groentesoorten gebruiken zoals bloemkool, broccoli of tomaten(-puree).

 

Courgettesoep

nodig:

  ½         middelgrote courgette

  1          kleine ui

100 ml    bouillon van bouillontablet

               boter, (dieet-)margarine of olie

               peper

               scheutje room

               italiaanse keukenkruiden

Gewassen courgette en ui snijden en gaar smoren in boter, (dieet-)margarine of olie. De gare groente mixen en verdunnen met de bouillon. De soep met kruiden en room op smaak maken.

Tip: In plaats van courgette kunt u ook andere groentesoorten gebruiken zoals paprika, tomaat, broccoli, prei en gemengde groenten.

Tip: In plaats van boter, (dieet-)margarine of olie kunt u als smaakvariatie ook spekvet (van uitgebakken, gerookt spek) gebruiken.

Tip: In plaats van room kunt u ook wat verse kruidenkaas (zoals Boursin) toevoegen.

Koude avocadosoep

nodig:

½           rijpe avocado

100 ml    bouillon van bouillontablet

  1          kleine ui

150 ml    umer

               citroensap

               peper

Pel en snipper de ui en snijd de avocado in stukjes. Voeg koude bouillon toe en mix dit mengsel met citroensap. Voeg daarna de Umer toe en maak de koude soep op smaak met peper. Laat het mengsel in de koelkast door en door koud worden.

Tip: In plaats van avocado kunt u ook andere groentesoorten gebruiken zoals komkommer of (gezeefde) tomaten.

Tip: Kant en klare (maaltijd-) soepen uit blik of diepvries lenen zich ook

prima om te mixen. Voeg hier wat room of verse kruidenkaas aan toe.