Spring naar de content

Tapebehandeling na een operatie aan een gescheurde achillespees

U bent geopereerd aan een gescheurde achillespees. Vervolgens is er tape om uw onderbeen, enkel en voet aangebracht om de geopereerde achillespees te beschermen. In deze folder leest u hoe u hiermee om moet gaan en waarmee u rekening moet houden.

Behandeling met tape

Direct na de operatie wordt de achillespees meestal 1 tot 2 weken beschermd door middel van gipsverband. Vervolgens wordt het gipsverband verwijderd en vervangen door tape. Het voordeel van een behandeling met tape is dat de achillespees goed beschermd wordt, terwijl het enkelgewricht enigszins beweeglijk blijft. Hierdoor wordt de enkel minder stijf en kan het herstel sneller verlopen.

Zo lang u een gipsverband draagt, mag u niet zelf autorijden.

Om ervoor te zorgen dat de druk op de achillespees langzaam wordt opgebouwd, maakt de gipsverbandmeester een verhoging voor in uw schoen. Deze verhoging draagt u gedurende de eerste 2 weken nadat uw voet is ingetapet. Na deze 2 weken hoeft u de verhoging niet meer te gebruiken. Het is wel belangrijk dat u stevige schoenen blijft dragen.

Duur

De achillespees blijft tot 6 weken na de operatie ingetapet. Omdat de tape na enige tijd zijn steun verliest, wordt deze om de twee weken verwisseld. U komt hiervoor elke twee weken terug op de gipskamer van het ziekenhuis.

Instructies en adviezen voor thuis

Lopen

Nadat de tape is aangebracht kunt u hier direct mee lopen. Tijdens de periode dat de achillespees is ingetapet, is het van belang dat u:

  • stevige schoenen draagt (bij voorkeur platte schoenen met veters)
  • loopt op geleide van de klachten. Dit betekent dat u tijdens het lopen weinig tot geen pijn mag hebben.
  • een rustig looptempo aanneemt
  • de loopafstanden rustig opbouwt
  • geen krukken gebruikt. Door het lopen met krukken kan de voet dik worden, waardoor meer pijnklachten ontstaan.
  • uw voet niet te zwaar belast. Dus absoluut niet hardlopen, springen, snel traplopen en sporten. Fietsen mag wel.

Zwelling

Wanneer de tape wordt aangelegd, sluit deze precies om uw onderbeen. Gedurende de dag wordt uw voet wat dikker waardoor de tape kan gaan knellen en u meer pijnklachten krijgt. Wanneer u loopt wordt uw voet niet dikker want door het lopen wordt de bloeddoorstroming in uw voet gestimuleerd. Om zwelling van uw voet/been te voorkomen, is het belangrijk dat u:

  • niet langdurig stil staat,
  • uw voet hoog legt wanneer u zit (en wel zo dat uw voet hoger ligt dan uw heup).

De tape mag niet nat worden

Het is belangrijk dat de tape goed droog blijft. Wanneer de tape nat wordt en om de achillespees blijft zitten, kunnen er huidproblemen ontstaan waardoor een verdere behandeling met tape niet meer mogelijk is.

Soms ontstaan er huidproblemen zonder dat de tape nat is geworden. Deze kunnen worden veroorzaakt door transpiratie van de voet of een allergie voor de tape.

Wanneer contact opnemen met de gipskamer

De tape is nat geworden / huidproblemen

Wanneer de tape nat is geworden of bij huidproblemen, moet u de tape direct verwijderen. Als u de tape heeft verwijderd, mag u het been niet meer belasten. Dit betekent dat u bij het lopen krukken moet gebruiken. Vervolgens neemt u contact op met de gipskamer van het ziekenhuis. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor het opnieuw aanbrengen van de tape.

Wanneer de tape in de avonduren of in het weekend heeft verwijderd, neemt u contact op met de afdeling spoedeisende hulp. Op deze afdeling brengt men niet opnieuw tape aan, maar wordt een tijdelijk gipsverband aangebracht waardoor de achillespees wordt beschermd. Op dit gipsverband mag u niet lopen. Van de verpleegkundige krijgt u een afspraak mee voor het opnieuw aanbrengen van tape op de gipskamer.

De tape verliest zijn steun

Omdat de tape na enige tijd zijn steun verliest, wordt deze om de twee weken verwisseld. Wanneer u merkt dat de tape eerder zijn steun verliest (de tape gaat loszitten of plakt niet meer), neemt u contact op met de gipskamer.

Na de behandeling

Controle

Na zes weken wordt de tape op de gipskamer verwijderd. Vervolgens gaat u voor controle naar uw behandelend arts. Van uw arts krijgt u adviezen over de mate waarin u uw voet de komende tijd mag belasten en hoe u dit verder opbouwt. Wanneer u een sport beoefend, is het raadzaam om met uw arts te bespreken op welk moment u het sporten weer kunt hervatten.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of u heeft vragen over de tape, neemt u dan gerust contact op met de gipskamer van het ziekenhuis. De gipskamer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.

  • telefoonnummer : 0413 - 40 27 31
  • route 041

Buiten kantooruren belt u naar de spoedeisende hulp, telefoonnummer: 0413 - 40 10 00. Moet u onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven'.