Spring naar de content

Behandeling met imiquimod

U heeft gekozen voor behandeling van uw CIN 2 of CIN 3 met imiquimod crème. In deze folder leest u alles over de behandeling, wat te doen bij bijwerkingen en de vervolgafspraken.

De behandeling duurt 16 weken waarin u de imiquimod twee tot driemaal per week vaginaal inbrengt. Voor het inbrengen moet u het spuitje zelf vullen met de imiquimod creme.

U gebruikt steeds een half zakje:

 • Vul het spuitje met het gehele zakje,
 • Waarna u het spuitje voor de helft leegspuit.
 • De andere helft brengt u vaginaal in.

Bij voorkeur brengt u de imiquimod s’avonds voor het slapengaan in.  U mag na het inbrengen geen seks meer hebben. In de ochtend spoelt u de restjes crème onder de douche weg.  De dag na het inbrengen van de crème adviseren wij een tampon te gebruiken om hiermee irritatie van de schaamlippen te voorkomen.

Zo ziet het behandelschema eruit

 1. U gebruikt de komende 16  weken 2 tot 3 keer per week imiquimod
 2. Na de eerste week heeft u een telefonische afspraak om te bespreken hoe het gaat
 3. Stop imiquimod na 16 weken behandeling en 2 weken geen imiquimod
 4. Bij CIN2 volgt een uitstrijkje en bij CIN3 volgt een colposcopie met biopten. Is er nog wel steeds sprake van een CIN2/3 dan volgt een behandeling middels en lisexcisie van de baarmoeder mond. Een lisexcisie betekent dat we het laagje van de baarmoedermond waar onrustige cellen zitten weghalen.
 5. Als de afwijking is verdwenen of is verbeterd, is de behandeling klaar. U krijgt dan een controle-uitstrijkje na 6 maanden. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de vrouwen (60 van de 100 vrouwen) op deze manier kan worden behandeld zonder dat een lisexcisie nodig is.

 Bijwerkingen

Ernstige bijwerkingen van de crème zijn weinig beschreven. De meest voorkomende bijwerking was vaginale afscheiding tijdens de behandeling en soms ook wat pijn en jeuk aan de vagina. Daarnaast treden in het  begin bijna altijd griepachtige verschijnselen op. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn spierpijn en spierstijfheid, vermoeidheid, hoofdpijn en een koortsig gevoel.

Krijgt u klachten van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en spierstijfheid en/of een koortsig gevoel, volg dan het volgende schema:

 1. Gebruik op de dagen dat u klachten heeft pijnstillers
  1. Start met viermaal daag paracetamol 1000mg
  2. Zo nodig kunt u driemaal daags ibuprofen 400 mg nemen

Als dit niet genoeg helpt, bel dan naar onze polikliniek gynaecologie. Eventueel kan de hoeveelheid imiquimod gehalveerd worden of (tijdelijk) gestopt. Bij 1 op de drie vrouwen zijn bijwerkingen aanleiding om minder imiquimod te gebruiken. 10% van de vrouwen stopt de behandeling i.v.m. de bijwerkingen.

Belangrijk om te weten

 • U mag tijdens de behandeling met imiquimod niet zwanger worden. U moet daarom voorbehoedsmiddelen gebruiken zodat u niet zwanger wordt tijdens de behandelperiode. Gebruikt u nog géén voorbehoedsmiddelen, dan kan uw gynaecoloog u adviseren over de mogelijkheden.
  Imiquimod heeft invloed op de werking van een condoom. Ons advies is daarom om niet alleen een condoom als voorbehoedsmiddel te gebruiken.. Er is onvoldoende onderzoek beschikbaar naar de werking van de NuvaRing bij vaginaal imiquimod gebruik. We ontraden in deze periode dan ook het gebruik van de Nuvaring als anticonceptiemiddel.
 • Het middel imiquimod is ontwikkeld om de groei van cellen af te remmen. Het wordt gebruikt wanneer iemand wratten rondom het geslachtsorgaan heeft. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat het middel ook gebruikt kan worden voor de behandeling bij CIN2 of CIN3. In de bijsluiter zult u lezen dat u de crème niet inwendig mag gebruiken. Dat geldt niet bij uw behandeling. U kunt deze crème aanbrengen in de vagina.
 • Bent u zwanger en/of geeft u borstvoeding? Dan kunt u niet met imoquimod worden behandeld. Heeft u medicijnen die op uw immuunsysteem werken? Ook dan kunt dit middel niet gebruiken. Weet u het niet zeker. Twijfelt u? bespreek dit dan met de gynaecoloog.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Aarzel niet en stel ze aan de gynacoloog. Telefoon polikliniek gynaecologie     0413 – 40 19 34