Spring naar de content

Bekkenbodemspreekuur

Wat zijn bekkenbodem klachten?

Klachten van de bekkenbodem kunnen zeer verschillend zijn. Ook de ernst van de klachten en de last die je v ervan hebt, is bij iedereen anders. Voorbeelden van bekkenbodemklachten zijn:

  • ongewild verlies van urine, vaak plassen of pijn bij het plassen
  • verzakking van de baarmoeder of schedewanden
  • ongewild verlies van ontlasting, moeilijk stoelgang of verstopping
  • pijn in het bekkengebied

Waarom een speciaal bekkenbodemspreekuur?

De hierboven genoemde klachten van de bekkenbodem komen vaak tegelijkertijd met elkaar voor. Hierdoor is het niet altijd direct duidelijk wat de oorzaak van de klachten is en wie jou het beste kan behandelen. Daarom heeft Bernhoven een bekkenbodemspreekuur. In dit spreekuur werken verschillende specialisten samen. Zo voorkomen we dat je onnodig van de ene naar de andere specialist wordt doorverwezen.

Het team bestaat uit gynaecologen, urologen, chirurgen, gespecialiseerd verpleegkundigen en doktersassistenten. Zij maken voor jou een behandelplan op maat.
Voor alle afspraken is het geen probleem als je menstrueert.

Gang van zaken spreekuur

Hoe bereid je je thuis voor?

Voor dit spreekuur moet je een verwijzing hebben van je huisarts. Als we de verwijsbrief  hebben ontvangen, sturen we jou een afspraak. In die brief zit ook een vragenlijst met plaslijst en labformulier om urine in te leveren. Het is belangrijk om deze vragenlijst thuis zorgvuldig en helemaal in te vullen en naar ons terug te sturen in de bijgevoegde retourenvelop.

  • Je moet 2 x 24 uur een plaslijst bijhouden. In die periode vang je de urine op in een maatbeker. De hoeveelheid en tijd noteren je op de plaslijst.
  • Als je medicijnen gebruikt haal dan een ‘Actueel Medicatie Overzicht ‘(AMO) op bij je apotheek.
  • Je stopt de ingevulde vragenlijsten en plaslijsten in de retourenvelop samen met de eventuele verwijsbrief en AMO. Stuur  alles zo snel mogelijk naar het Bekkenbodemcentrum Bernhoven, polikliniek urologie, Nistelrodeseweg 10, 5406 PT Uden.
  • Een week voor de geplande afspraak kun je de urine inleveren op het laboratorium van Bernhoven of bij een prikpost van Bernhoven bij jou in de buurt met het bijgevoegde labformulier. Voor het inleveren maak je een afspraak via www.bernhoven.nl/bloedafname

Wat neem je mee naar het spreekuur?

  • de patiëntenpas 
  • verzekeringspapieren en een geldig legitimatiebewijs

Waar moet je zijn?

Je meldt je op het afgesproken tijdstip in het ziekenhuis in Uden, polikliniek urologie, route 150. Op deze polikliniek houden we het bekkenbodemspreekuur.
Heeft je nog geen patiëntenpas van Bernhoven? Laat er dan een maken bij aanmeldbalie op route 150.

Het eerste bezoek bij de specialist(en)

Tijdens het bezoek aan het bekkenbodemspreekuur spreek je met de verschillende specialisten: de uroloog, gynaecoloog en eventueel de chirurg. Daarna onderzoeken zij jou waarbij een verpleegkundige of doktersassistente jou bijstaat.  Het onderzoek bestaat uit een blaasonderzoek (cystoscopie ) en gynaecologische onderzoeken.

Er is een mogelijkheid dat je bij verzakkingsklachten meteen op proef een pessarium krijgt aangemeten. Dat kan direct gebeuren als jij dat zou willen. Aan het einde van het bezoek bespreken de specialisten met jou een behandelvoorstel.

Vervolgafspraak

Bij het behandelvoorstel maken we nieuwe afspraken in het ziekenhuis mocht dat nodig zijn. Dat kan bij diverse specialisten zijn, alleen bij je eigen behandelend specialist of gespecialiseerd verpleegkundige. Dat hangt van je persoonlijke situatie af. We geven zonodig ook schriftelijke informatie mee of we verwijzen naar bepaalde folders op onze website die je thuis kunt nalezen.

We proberen vervolgafspraken zoveel mogelijk te combineren zodat je niet onnodig vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het bekkenbodemspreekuur, bel dan naar:

Bekkenbodemcentrum: 0413 - 40 19 68 (polikliniek urologie)
Wij zijn van 8.30-17.00 uur bereikbaar.

 Meer informatie

Meer algemene informatie over bekkenbodem problemen vindt u op:

www.nvfb.nl

www.bekkenbodemwijzer.nl