Spring naar de content

Bekkenbodemspreekuur

U bent doorverwezen naar het bekkenbodemspreekuur door uw huisarts of specialist. Dit spreekuur is voor patiënten met klachten over het functioneren van de bekkenbodem. In deze folder leest u alles over dit spreekuur.

Wat zijn bekkenbodem klachten?

Klachten van de bekkenbodem kunnen zeer verschillend zijn. Ook de ernst van de klachten en de hinder die u ervan heeft, is bij iedereen anders. Voorbeelden van bekkenbodemklachten zijn:

  • ongewild verlies van urine, vaak plassen of pijn bij het plassen
  • verzakking van de baarmoeder of schedewanden
  • ongewild verlies van ontlasting, moeilijk stoelgang of verstopping
  • pijn in het bekkengebied

Waarom een speciaal bekkenbodemspreekuur?

De hierboven genoemde klachten van de bekkenbodem komen vaak tegelijkertijd met elkaar voor. Hierdoor is het niet altijd direct duidelijk waar de oorzaak van het ontstaan van de klachten ligt en dus wie u het beste kan behandelen. Daarom heeft Bernhoven een bekkenbodemspreekuur. Hier werken verschillende specialisten samen. Zo voorkomen we dat u onnodig van de ene naar de andere specialist wordt doorverwezen.

Het team bestaat uit gynaecologen, urologen, chirurg, fysiotherapeuten, gespecialiseerd verpleegkundigen en doktersassistenten. Zij maken voor u een behandelplan op maat.
Voor alle afspraken is het geen probleem als u menstrueert.

Gang van zaken spreekuur

Afspraak maken

Hoe bereidt u zich thuis voor?

Nadat wij de verwijsbrief van uw huisarts hebben ontvangen, of u heeft ons gebeld om een afspraak te maken, ontvangt u van ons een pakket met vragenlijsten en twee plaslijsten. Het is belangrijk om deze vragenlijsten thuis zorgvuldig en volledig in te vullen.

  • U dient gedurende  2 x 24 uur een plaslijst bij te houden. U moet in die periode de urine met een maatbeker opvangen en de hoeveelheid en tijd noteren op de plaslijst.
  • Als u medicijnen gebruikt haal dan een ‘Actueel Medicatie Overzicht ‘(AMO) op bij uw apotheek en stop dit ook in de retourenvelop.
  • Als u de verwijsbrief van de huisarts thuis heeft dan moet u deze ook in de envelop stoppen. (Maar steeds vaker is de verwijsbrief per computer verstuurd en dan hebben wij die al in ons bezit).
  • U stopt de ingevulde vragenlijsten en plaslijsten in de retourenvelop. Als u een AMO en een verwijsbrief heeft doet u dit ook in die envelop. Stuur dan alles naar het Bekkenbodemcentrum Bernhoven, polikliniek urologie, Nistelrodeseweg 10, 5406 PT Uden.

Als wij uw retourenvelop hebben ontvangen, wordt u gebeld door onze gespecialiseerde verpleegkundige. Zij stelt nog wat aanvullende vragen. Dit gesprek duurt ongeveer 10 minuten. Als u dat prettiger vindt dan kunt u hiervoor ook een afspraak krijgen op de polikliniek of op een later tijdstip  gebeld worden. Deze extra vragen zijn nodig om te bepalen welke aanvullende onderzoeken bij u moeten worden verricht en welke afspraken bij de specialist moeten worden gemaakt.
De verpleegkundige zal u uitleg geven over de onderzoeken.
Heeft u binnen twee weken na verzenden van de retour envelop nog niks van ons gehoord? Neem dan contact op met de polikliniek urologie tel: 0413 - 40 19 68

Wat moet u meenemen naar het spreekuur?

  • uw patiëntenpas 
  • verzekeringspapieren en een geldig legitimatiebewijs

Waar moet u zijn?

U meldt zich op het afgesproken tijdstip met uw patiëntenpas in het ziekenhuis in Uden, polikliniek urologie,  route 150. Op deze polikliniek vindt het bekkenbodemspreekuur plaats.
Heeft u nog geen patiëntenpas van Bernhoven? Dan kunt u dit laten maken bij de patiëntenregistratie in de hal van het ziekenhuis.

Het eerste bezoek bij de specialist(en)

Tijdens het bezoek aan het bekkenbodemspreekuur krijgt u eerst een gesprek met de specialisten. Daarna zullen zij u gezamenlijk onderzoeken, waarbij u begeleid wordt door een verpleegkundige. Aan het einde van uw bezoek wordt er door een of meer van de specialisten met u een behandelvoorstel besproken. Eén van hen wordt uw hoofdbehandelaar. Hij/zij is verantwoordelijk voor het verloop van de rest van uw behandeltraject en uw eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen.

Vervolgafspraak

Meestal krijgt u aanvullende schriftelijke informatie mee. Als het nodig is wordt nog een vervolg afspraak gemaakt bij een van de specialisten, de bekkenfysiotherapeut, een gespecialiseerd verpleegkundige, of andere specialist. De vervolgafspraken worden zoveel mogelijk gecombineerd zodat u zo min mogelijk keren naar het ziekenhuis hoeft te komen.

Bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut stelt u aanvullende vragen over het functioneren van de bekkenbodemspier. Om dat functioneren goed in kaart te brengen doet zij meestal ook een inwendig onderzoek. Bekkenfysiotherapeuten zijn hier speciaal voor opgeleid.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over het bekkenbodemspreekuur, neemt u dan contact op met:

Bekkenbodemcentrum: 0413 - 40 19 68 (polikliniek urologie)
Wij zijn van 8.30-17.00 uur bereikbaar.

Bernhoven
Nistelrodeseweg 10
5406 PT Uden

U vindt ons op route 150.

Meer informatie

Meer algemene informatie over bekkenbodem problemen vindt u op:
 www.nvog.nl
 www.urolog.nl 
 www.nvfb.nl